"Bilo jednom na Brijunima"

Srpski glumac Milan Marić: ‘Rijeku sam doživio kao dosta progresivan grad. Dojam o ljudima je divan’

Sandy Uran

Milan Marić / Foto Marijana Janković

Milan Marić / Foto Marijana Janković

Apsolutno ulažem sebe u istraživanje lika koji tumačim i nije mi problem prilagođavati se koliko god je potrebno, kaže Marić



Srpski glumac Milan Marić u regiji je vrlo popularan zahvaljujući uspjehu ostvarenom u filmu »Toma« u kojem tumači Tomu Zdravkovića. Stalni glumački angažman ima u Jugoslovenskom dramskom pozorištu od 2013. godine. U večerašnjoj predstavi u HKD-u na Sušaku »Bilo jednom na Brijunima«, inspiriranom povijesnim susretom dvaju bračnih parova – Tita i Jovanke Broz s najpoznatijim holivudskim glumcima toga doba – Richardom Burtonom i Elizabeth Taylor, tumači ulogu Richarda Burtona. Bio je to povod za razgovor koji je proslavljeni glumac dao za našu novinu.


Za početak nam otkrijte nešto više o liku koji tumačite u predstavi »Bilo jednom na Brijunima« koju će riječka kazališna publika imati priliku pogledati večeras u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku?


– Prošle godine smo obilježili deset godina od mog prvog profesionalnog izvođenja, koje smo zajedno s Kokanom Mladenovićem i Banetom Trifunovićem realizirali u Kruševcu. Tijekom razgovora između Baneta i mene, rodila se ideja o suradnji na novom projektu. S obzirom na dugogodišnje partnerstvo između Kokana i Baneta, odlučili smo ga pozvati da preuzme ulogu redatelja. Na prvoj probi Kokan je donio fotografiju i proglasio: »Ovo je naša predstava.« Iako smo se prvotno osjećali zbunjeno, hrabro smo krenuli u rad na ovom projektu. Jako uzbudljiv proces i predivna suradnja s mojim divnim kolegama i prijateljima. Bilo je vrlo inspirativno pripremati se za ulogu kao i istraživati sve detalje u vezi te čuvene fotografije i svih događanja na otoku te godine.


»Toma«




Tijekom godina imali ste priliku boraviti u Rijeci. Kako ste je doživjeli?


– Tako je, u svibnju sam imao priliku s predstavom posjetiti Rijeku. Iskustvo je bilo nezaboravno i nosimo samo lijepe uspomene sa sobom. Rijeka je, čini mi se, dugo bila samo usputna stanica do Opatije ili Istre, ali čini mi se da je ovaj grad dosta progresivan, i na mene je ostavio divan dojam. Uživali smo u divnim restoranima, u prirodi i upoznali smo divne ljude.


U regiji ste veliku popularnost stekli ulogom Tome Zdravkovića u filmu »Toma«. Kako vam je bilo raditi na tom filmskom projektu i što biste izdvojili kao posebnost?


– Rad na filmu »Toma« definitivno ostaje jedan od meni srcu najbližih projekata. Magija je zasigurno bila u kreativnoj razmjeni između svih kolega koji su radili na njemu. A svakako je izazov prihvatiti ulogu takvog velikana. Čitav taj proces bio je vrlo važan za sve nas. Pitali smo se što mi zapravo ovim filmom želimo kazati, o čemu snimamo film, tko je Toma zapravo bio.


Pretpostavljam da ste kao profesionalac spreman na sve za ulogu: smršaviti, šminkati se… No zanima nas što nikada ne biste učinili za dobivanje uloge, na kakav kompromis ne biste nikada pristali?


– Apsolutno ulažem sebe u istraživanje lika koji tumačim i nije mi problem prilagođavati se koliko god je potrebno, zbog što vjerodostojnijeg predstavljanja lika kojeg igram. Nisam spreman na suradnju s kolektivom koji svoj posao ne voli i nije spreman potruditi se i žrtvovati zbog dobrog projekta. Jer kad radiš projekt daš sve od sebe, tako da taj film ili predstava zasja u punom sjaju.


Jeste li tijekom godina uspjeli samog sebe »pripitomiti« ili ste i dalje ponosni na sebe što ste »divlji«?


– S godinama sve više »pravim« dogovor sa sobom, kako dobro funkcionirati, ali da nikad ne ugasim žar koji nosim u sebi.


A sad jedno pomalo šaljivo pitanje. U pojedinim intervjuima istaknuli ste mjesta u kojima volite jesti. Otkrijte nam stoga omiljeno jelo, volite li kuhati i je li za vas bolje na pozornicu stupiti praznog ili punog želuca?


– Volim isprobavati različite kombinacije ukusa i upoznajem specijalitete iz različitih zemalja. Generalno volim dobar biftek s nekom laganom salatom. Što se kuhanja tiče, volim kuhati i uživam u tome, ali nažalost nemam dovoljno slobodnog vremena da se tome posvetim zbog brojnih obaveza. Ali kad god ugrabim trenutak, volim spremiti hranu za sebe i svoje bližnje. Ne volim biti praznog želuca na sceni, ali jedem umjereno, kako bih imao dovoljno snage i energije da iznesem svoje uloge.


Pomicanje granica


U više navrata ste naveli omiljene filmske naslove. Je li se lista u međuvremenu promijenila?


– Možda bih dodao film »Posljednja runda«. Film koji nas potiče da razmislimo o načinu na koji dajemo smisao i vrijednost svom životu.


Za kraj razgovora otkrijte nam biste li se u neku daljnju ili možda blisku budućnost uhvatili redateljske stolice, imate li uopće takvih ambicija?


– Uvijek sam bio otvoren za nova iskustva i pomicanja granica u svom poslu. Ali isto tako smatram da biti redatelj znači imati veliku odgovornost. »Uhvatio« bih se redateljske stolice, tek kad budem bio siguran da bih mogao iznijeti sve poteškoće i izazove tog posla.


O predstavi


Povod za zajednički trodnevni boravak na Brijunima bilo je snimanje filma »Sutjeska« u kojem je glavnu ulogu, maršala Tita, tumačio upravo Richard Burton. To je ono što je povijesno i pouzdano poznato. Sve ostalo plod je mašte. Upravo domaštavanje i istraživanje mogućih događaja i odnosa između ove četiri ikone toga vremena prilikom jednog susreta tema je predstave. Puna dramskih i komičnih zapleta, predstava govori i o identitetima, zaslugama i odgovornostima.


Koje sve uloge igraju ovo četvero ljudi? Što znači igrati više uloga u odnosu s različitim ljudima? Koji su to sve naši pojedinačni i kolektivni identiteti, osobni interesi i društvene zasluge? Doznajte u ovoj predstavi koja je nastala u koprodukciji Bitef teatra, Kreativne produkcije Joca Art i Centra za kulturu Svilajnac. Organizator gostovanja predstave u Rijeci je IPL ART d.o.o.


Uloge


Richard Burton: Milan Marić
Josip Broz: Branislav Trifunović
Elizabeth Taylor: Tihana Lazović
Jovanka Broz: Sanja Marković