HKD na Sušaku

FOTO Dugi aplauz na riječkoj izvedbi beogradske hit predstave “Bilo jednom na Brijunima”

Sandy Uran

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Priča predstave inspirirana je povijesnim susretom dva bračna para - Tita i Jovanke Broz s Richardom Burtonom i Elizabeth Taylor



RIJEKA – Riječka kazališna publika imala je priliku pogledati novu beogradsku hit predstavu »Bilo jednom na Brijunima«. Priča predstave inspirirana je povijesnim susretom dva bračna para – Tita i Jovanke Broz s najpoznatijim holivudskim glumcima toga doba – Richardom Burtonom i Elizabeth Taylor, sedamdesetih godina na Brijunima.


Glavne uloge, legendarnih likova pred riječku publiku u HKD-u na Sušaku u »Bilo jednom na Brijunima« ostvarila je glumačka ekipa koju predvodi Milan Marić, koji se u regiji proslavio ulogom Tome Zdravkovića u filmu “Toma”, poznati glumački par – Branislav Trifunović i Tihana Lazović, koji su mnogi imali prilike gledati u seriji “Tajkun”, te u drugim televizijskim ostvarenjima, te Sanja Marković, talentirana mlada glumica koju regionalna publika upoznala u ulozi Gordane u filmu “Toma”.


Kako je pisalo u najavi predstave, podaci o samom susretu i zajedničkom vremenu koje su dva popularna para provela zajedno, dostupni su kroz vrlo šture pisane i video tragove jugoslavenskih medija, kroz biografske spise o njihovim životima te u vidu kratkih crtica iz dnevnika Richarda Burtona. Svi ovi materijali poslužili su autoru teksta i redatelju Kokanu Mladenoviću kao inspiracija i građa za predstavu koja se, od trenutka kad je prvi put odigrana, uvrstila na popis kazališnih uspješnica.




Povod za zajednički trodnevni boravak na Brijunima bilo je snimanje filma »Sutjeska« u kojem je glavnu ulogu, maršala Tita, tumačio upravo Richard Burton. To je ono što je povijesno i pouzdano poznato. Sve ostalo plod je mašte.


Upravo domaštavanje i istraživanje mogućih događaja i odnosa između ove četiri ikone toga vremena prilikom jednog susreta tema je predstave. Puna dramskih i komičnih zapleta, predstava govori i o identitetima, zaslugama i odgovornostima pisalo je u najavi, a mi smo je pogledali predstavu, koja je izvrsno napisana, režirana i odglumljenja. Nije bilo riječi samo o Titu, periodu njegove vladavine, već o ljudskoj taštini, egu, te uvijek aktualnim muško-ženskim odnosima.


Publika je glumce oduševljeno otpratila dugim aplauzom. Glumica Tihana Lazović ovom je prigodom kazala kako je publika prekrasna, te kako će dio prihoda od ulaznica biti namijenjen u humanitarne svrhe za potrebe riječke Sigurne kuće, Dom sv. Ane, što je publika oduševljeno popratila toplim aplauza.


Predstava je nastala u koprodukciji Bitef teatra, Kreativne produkcije Joca Art i Centra za kulturu Svilajnac. Organizator gostovanja predstave u Rijeci IPL ART d.o.o.