Premijera u petak

Shakespearov Macbeth se nakon 66 godina vraća na riječku pozornicu. Sve uloge, osim naslovne, igraju – žene

Kim Cuculić

Najkraća i najmračnija Shakespeareova tragedija stiže u režiji Eduarda Milera, redatelja poznatog po inscenacijama klasičnih komadaRIJEKA – Nakon 66 godina od posljednjeg uprizorenja, Shakespeareova tragedija »Macbeth« vraća se na pozornicu HNK-a Ivana pl. Zajca, premijerno u petak 16. veljače s početkom u 19.30 sati. Najkraća i najmračnija tragedija velikog Barda stiže u režiji Eduarda Milera, redatelja poznatog po inscenacijama klasičnih komada koji se gledatelju utiskuju u pamćenje izazovnom, snažnom i ekspresivnom redateljskom poetikom.


Istodobno na pozornicu dovodi Ozrena Grabarića i Oliveru Baljak kao Macbetha i Lady Macbeth u ovoj »ukletoj« priči o moći neutažive, slijepe ambicije i žudnji za vlašću.


Rađanje i smrt tiranina


»Tekst je anatomski prikaz rađanja i smrti tiranina. Povijest čovječanstva ispisana je kroz vladavine tirana i ‘Macbeth’ je priča o tome tko su i kakvi su to ljudi. To su ljudi koji nas guraju u ratove kao u kipući lonac. U tekstu je mnoštvo izvrsnih misli, koje su danas itekako aktualne. Jedna od njih je, parafraziram: u svijetu ima puno izroda, puno više nego časnih ljudi, i jer su oni u množini, bili bi glupi kad ne bi objesili poštenjake«, kaže redatelj Eduard Miler.
»Što je generator manične ambicije Lady Macbeth i Macbetha? Je li to kruna, vlast, moć, novac?«, pita autorica adaptacije i dramaturginja Žanina Mirčevska i nastavlja: »Sindrom Macbeth je jalovost, faktična i metaforična. Oboje pokušavaju vlašću kompenzirati nešto što je jako bitno za njih oboje, ali nažalost ne može se kompenzirati krunom. Neutoljiva je to glad za nečim što nedostaje, neutoljiv osjećaj uskraćenosti od nečega. Živimo u doba sveopće halapljivosti i nije čudno da nas ovaj komad pogađa direktno u pleksus.«


Foto Dražen Šokčević


Osim Ozrena Grabarića u naslovnoj ulozi, sve su ostale uloge povjerene moćnoj ženskoj glumačkoj ekipi. Tako uz nacionalnu dramsku prvakinju Oliveru Baljak kao Lady Macbeth, glume Jelena Lopatić kao Banquo, Ivna Bruck kao Macduff, Aleksandra Stojaković Olenjuk kao Malcolm i Prvi ubojica, Ana Marija Brđanović kao Časnik i Treći ubojica, Leonora Surian Popov kao Duncan, Andreja Brozović Adžić-Kapitanović kao Fleance, Treća utvara i Liječnik, Ana Vilenica kao Lady Macduff, Nika Grbelja kao Macduffov sin te Sabina Salamon kao Danalbain i Drugi ubojica.


Proročanstvo vještica


Scenografiju i video potpisuje Atej Tuta, kostimografiju Jelena Proković, izbor glazbe Eduard Miler, koreografiju Andreja Brozović Adžić-Kapitanović, asistentica redatelja je Maja Ležaić, asistentica kostimografkinje Saša Dragaš, a lektorica Zrinka Kolak Fabijan.


U priči iz 1606. godine koja više od četiri stoljeća intrigira i fascinira publiku, vještice proriču vojskovođi Macbethu da će postati škotski kralj. Ohrabren svojom vlastohlepnom ženom i vođen makjavelističkom premisom da cilj opravdava sredstvo, Macbeth ubija škotskog kralja, a potom i sve ostale koji mu se nađu na putu, srljajući u ludilo i tamu iz koje nema povratka…


Shakespeare je napisao »Macbetha« kao svojevrsnu posvetu kralju Jamesu I., prvom škotskom kralju iz dinastije Stuart koji je zavladao Engleskom, a kraljem postao nekoliko godina prije nego što je drama prvi put izvedena.


Prva repriza riječkog »Macbetha« je već u subotu 17. veljače u 18 sati.