GKL

Riječki lutkari pripremaju predstavu “Bomboniera Variete!”

Kim Cuculić

Matija Solce u GKL Rijeka

Matija Solce u GKL Rijeka

Gradsko kazalište lutaka Rijeka za 8. veljače najavilo je premijeru predstave autora, redatelja i skladatelja Matije Solcea



Gradsko kazalište lutaka Rijeka za 8. veljače najavilo je premijeru predstave »Bomboniera Variete!« autora, redatelja i skladatelja Matije Solcea.


Kreator objekata i lutaka, scenograf i kostimograf je Tomaš Žižka, dramaturška suradnja povjerena je Magdaleni Lupi Alvir i Vedrani Balen Spinčić, a oblikovatelji svjetla su Tomaš Žižka i Sanjin Seršić. Predstavu izvode Petra Šarac, Andrea Špindel, Tilen Kožamelj, Damir Orlić i David Petrović.


Kako piše u najavi, koristeći u naslovu nekadašnji stari naziv današnjeg kazališta lutaka, ovaj čudnovati lutkarski varijete u svome ludom putovanju kroz prostor i vrijeme inspiriran je gradom Rijekom i njegovim ljudima te sjećanjima lutkarskog kazališta s početaka lutkarstva u Rijeci, od marionetnog teatra Lukezića iz Fiume do lutka legendarnog Jurića sa Sušaka.




– U fragmentarnoj dramaturgiji, pet glumaca-lutkara ispričati će na lutkarski maštovit i duhovit, a opet pomalo sjetan i poetičan način, svoje verzije više ili manje poznatih povijesnih crtica o Rijeci te njezinoj industrijskoj baštini kroz legendarne proizvode, od čokolade Slon tj. Elefant Cacao-a i tvornice čokolade do popularne slastice “rigojanči”, pa preko priča o običnim, malim ljudima.


No, predstava nema namjeru rekonstruirati povijesno-dokumentarne činjenice, već ispisati vlastiti imaginativni svijet u kojemu se isprepliću prizori sjećanja i želja iz djetinjstva glumaca s izmišljenim ili stvarnim događajima i ljudima, spajajući tako prošlost i sadašnjost, fikciju i zbilju.


U ovome cabaretu sjećanja, glavnu okosnicu čine dječje impresije, u kojima neočekivane uloge tako dobivaju neboderi, galebovi, slon, kauboji i Indijanci, viđeni kroz razigranu dječju perspektivu svijeta. Scena i gledalište postaju svojevrsna kutija bomboniere različitih okusa, s kojom možemo usporediti život: slatkih, gorkih, paprenih.


Započinje igra “kola sreće”, a pred gledateljima se zavrte dinamični prizori u raznolikim lutkarskim formama – od teatra sjena, prstnih, ručnih, plošnih lutaka, do uzbudljivog teatra objekata kojega čine obični uporabni ili pak odbačeni predmeti koji se magijom lutkarstva stalno pretvaraju u nove likove i lutke.


Glasoviti lutkar i redatelj Matija Solce u svome radu istražuje intrigantan odnos između lutke, glumca, teatra objekata i glazbe, na čemu zasniva i ovu neobičnu predstavu, namijenjenu gotovo za sve uzraste gledatelja, no prije svega školarce od 7 godina naviše, navedeno je u najavi Gradskog kazališta lutaka Rijeka.