Nova predstava

Ri Teatar premijerno izveo “Lisicu” – komediju koja progovara o svakodnevnim problemima

Kim Cuculić

Riječ je o predstavi autorice Tanje Grgurić te koautorice i redateljice Nane Spadoni. Tanja Grgurić tumači i glavni lik Maje, četrdesetogodišnje žene koja još uvijek živi s roditeljima



RIJEKA – Ri Teatar premijerno je u sklopu ciklusa »Svakog tjedna – premijera jedna« izveo predstavu »Lisica« autorice Tanje Grgurić te koautorice i redateljice Nane Spadoni.


U ovoj komediji Tanja Grgurić tumači i glavni lik Maje, četrdesetogodišnje žene koja još uvijek živi s roditeljima. U uvodnoj sceni doznajemo i čime se Maja bavi – u kasnim noćnim satima vodi hotline razgovore, tako zarađujući za život. U sljedećem prizoru upoznajemo i njezine roditelje – nervoznu i energičnu majku Dragicu i pasivnog oca, koji svakog jutra, odjeven u kućni ogrtač, u novinama čita razne vijesti vezane za životinjski svijet.


Komične situacije


Poduzetnu majku Dragicu uvjerljivo igra Jasna Jeličić, koja je utjelovila majčinski lik koji svakodnevno prigovara kćeri zbog toga što je nezaposlena i što se još nije udala, a kako bi njezina odrasla kći konačno napustila roditeljsko gnijezdo poslužit će se i nekim lukavim potezima, poput lisice.




Kroz niz komičnih situacija u kojima će se naći Maja, Tanja Grgurić i Nana Spadoni na duhovit način progovaraju o problemu odrasle djece koja uslijed raznih okolnosti i dalje žive s roditeljima. U Majinom životu stvari će se početi mijenjati u trenutku kad se zaposli na jednom šalteru za plaćanje računa. Na svom novom poslu ona će upoznati kolegicu koju glumi Galja Milošević, koja joj u pauzama za cigaretu daje specifične savjete vezane za ne baš motivirajući posao, a upoznaje je i sa svojom životnom situacijom u kojoj ju je upravo ostavio muž.


Tko je lisica


Tu je i lik mladog, ambicioznog šefa, kojega igra Geri Smokvina. Ispred šaltera naći će se i sitni kriminalac kojega glumi Nikola Tutek, zatim policajac (tumači ga Dragan Simić, koji je također utjelovio oca) koji progoni istog tog kriminalca, a pojavit će se i Majina majka Dragica koja dolazi platiti hrpu računa za svoje susjede. Iz toga će nastati razne peripetije, a u sretnom završetku Maja i njezina kolegica konačno će pronaći svoje srodne duše. A tko je glavna lisica i pobjednica? Majka Dragica koja trijumfalno obznanjuje da se riješila kćeri jer je ova konačno napustila roditeljski dom. Dragičin muž, Majin otac, u međuvremenu je napustio Dragicu i nestao, no na kraju će prošetati pozornicom u uvijek istom ogrtaču, s novinama u rukama…


»Lisica« je još jedna komedija Ri Teatra koja progovara o nekim svakodnevnim pitanjima i problemima. Primjedba bi se mogla uputiti na to što se režijski nije našao neki drugi način umjesto stalnog gašenja svjetla među pojedinim prizorima. Publika Ri Teatra i ovoga se puta nasmijala i ispratila glumce pljeskom.