Kazalište Ulysses

Regionalna unija teatara (RUTA) na Malom Brijunu

Kim Cuculić

Predstava »Don Quijote« u režiji Andrása Urbána

Predstava »Don Quijote« u režiji Andrása Urbána

Ideja koja stoji iza regionalne unije je otvaranje vrata za suradnju između kazališta u regiji, kako bi se potaknula interakcija, kako između profesionalaca iz kazališne struke, tako i s publikom kojoj se pruža uvid u recentnu produkcijuMALI BRIJUN  U sklopu 21. sezone Kazališta Ulysses od 13. do 25. kolovoza u Tvrđavi Minor na Malom Brijunu održat će se kazališni projekt Regionalna unija teatara (RUTA) Grupa Triglav, u sklopu kojega će gostovati vrhunske predstave iz Beograda, Sarajeva, Skoplja, Ljubljane i Podgorice. Riječ je o mreži partnerskih kazališta iz gradova zemalja regije, koju uz Kazalište Ulysses još čine Beogradsko dramsko pozorište, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva, Mestno gledališče ljubljansko, Gradsko pozorište Podgorica i Dramski teatar Skoplje.
Ideja koja stoji iza regionalne unije je otvaranje vrata za suradnju između kazališta u regiji, kako bi se potaknula interakcija, kako između profesionalaca iz kazališne struke, tako i s publikom kojoj se pruža prilika za upoznavanje s recentnom kazališnom produkcijom iz susjednih zemalja.RUTA Grupa Triglav zamišljena je kao niz festivala koji bi se u razmacima od nekoliko mjeseci održavali u gradovima – domaćinima iz kojih dolaze potpisnici projekta. Prva etapa festivala održana je u prosincu 2019. u Beogradskom dramskom pozorištu, a ponosni domaćin ovoljetne etape je Kazalište Ulysses. Na svečanom otvaranju 13. kolovoza Ulysses će izvesti svoju kultnu predstavu »Kralj Lear« W. Shakespearea u režiji Lenke Udovički, s Radom Šerbedžijom u glavnoj ulozi, nakon čega slijede gostovanja partnerskih kazališta.
Gradsko pozorište Podgorica i Barski ljetopis predstavit će se brijunskoj publici 17. kolovoza s predstavom »Don Quijote« prema motivima Cervantesa u režiji Andrása Urbána, Mestno gledališče ljubljansko 19. kolovoza s predstavom Ize Strehar »Iskoristi i odbaci me« u režiji Gregora Grudena, Kamerni teatar 55 iz Sarajeva 21. kolovoza s predstavom Vedrana Fajkovića »Pozorište za početnike« u režiji Admira Glamočaka, a Dramski teatar Skoplje 23. kolovoza s predstavom Daniela Glattauera »Čudesna terapija« u režiji Dimče Nikolovskog. Festival će zatvoriti Beogradsko dramsko pozorište, koje će 25. kolovoza izvesti predstavu »Ružni, prljavi, zli« Slobodana Obradovića (po motivima filma E. Scole) u režiji Lenke Udovički.