Najava

Premijera Kabineta: “Tableau Vivant” ili kad statično tijelo postane živa slika

Davor Mandić



RIJEKA – Umjetnička organizacija Kabinet najavljuje premijeru predstave »Tableau vivant«, plesne umjetnice Ivane Kalc, koja će se održati u utorak, 1. listopada na sceni Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku u 20 sati.


Kako kaže autorica, Tableau vivant je fenomen statičnog ljudskog tijela koje se izvodilo i izlagalo kao živa slika (tablo), fenomen definiran likovnom terminologijom, ali koji u prvom redu pripada povijesti izvedbe.


– Tableau vivant, lebendes Bild, living picture, tableau historique, pose plastique, pregnant moment, costumed tableau, film still i living statuary samo su neki od naziva koji su se primjenjivali za tu specifičnu izvedbenu praksu, a sinonim i sintagma »pregnant moment« je možda najtočniji opis ovog umjetničkog istraživanja: usmjerenost na potencijal koji leži u samoj slici, u samoj nepomičnosti tijela i načinu na koji se ta (prividna) nepomičnost postiže i održava – kaže Kalc.




Uz koreografkinju Ivanu Kalc u autorskom timu predstave još su i asistentica koreografa Mila Čuljak, autori glazbe Enver Krivac i Moris Mateljan, kostimografkinje/scenografkinje Tajči Čekada i Ivana Kalc te izvođači: Nika Krajnović, Tihana Naglić, Sanda Hunjak, Tajči Čekada, Tereza Korošec i Željka Rupčić.


Reprizna izvedba predstave održat će se 2.listopada također u HKD-u u 20 sati. Ulaznice se mogu kupiti sat vremena prije početka predstave na blagajni HKD-a. (D. M.)