Igralke

Predstava “Cure” premijerno izvedena u Exportdrvu: Ispovijesti žena triju generacija

Kim Cuculić

Snimio Dražen Šokčević

Snimio Dražen Šokčević

Izvođačice su Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol i Vanda Velagić, a premijerna publika ispratila ih je pljeskom i ovacijama



Predstava “Cure” premijerno je izvedena u prostoru bivšeg Exportdrva. Riječ je o projektu u koprodukciji HNK-a Ivana pl. Zajca, Kolektiva Igralke i Zavoda Vidne, a partneri su Slovensko mladinsko gledališče i Maska iz Ljubljane.


Redateljica i dramaturginja je Tjaša Črnigoj, a autorice Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Tjaša Črnigoj, Anja Sabol, Tijana Todorović i Vanda Velagić.


Izvođačice su Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol i Vanda Velagić, a premijerna publika ispratila ih je pljeskom i ovacijama.


Osobne priče žena




Dokumentarna predstava “Cure” nastala je prema ispovijestima žena triju generacija: izvođačica u njihovim tridesetima, njihovih majki koje imaju oko šezdeset godina i njihovih baka koje imaju oko osamdeset godina.


Kroz osobne priče žena ocrtava se promjena vremena i društveno-političkih sistema.


Snimio Dražen Šokčević


– U Hrvatskoj su danas reproduktivna i spolna prava žena ozbiljno ugrožena i nameće se pitanje kamo idemo, hoće li odrastanje budućih generacija biti sve sličnije odrastanju naših baka?


Osim kroz razgovore s bakama i mamama, autorice su se pri stvaranju predstave inspirirale i kroz radionice sa sadašnjim tinejdžericama koje odrastaju u Rijeci, stoji u najavi predstave.


Intimno iskopavanje


Nakon predstave “Bakice” (2020.) ovo je druga suradnja riječkog Kolektiva Igralke i redateljice Tjaše Črnigoj. Ovog puta autorice se bave temama odrastanja, prvih seksualnih iskustava i spolnog odgoja nekoliko generacija žena.


Zanima ih što različitim generacijama znači “izgubiti nevinost”, koliko ih je bilo strah neželjene trudnoće i kakvu su podršku imale u svojem otkrivanju spolnosti.


Kroz intimno iskopavanje obiteljskih povijesti, autorice i izvođačice susreću i sram i užitak i šutnju, svejednako nudeći poziv na razgovor o stvarima o kojima inače ne govorimo.


Suautorica koncepta i scenografije te kostimografkinja je Tijana Todorović, scenograf Ivan Botički, oblikovatelji svjetla Marin Lukanović i Tjaša Črnigoj, autorica videa Mara Prpić, grafičko oblikovanje i ilustraciju potpisuje Tanja Blašković, a tehnički voditelj predstave je Marin Lukanović.