Komedija Talijanske drame

PITURI NEMAJU SJEĆANJA Smijehom i umjetnošću protiv tamnih oblaka

Jasmin Đečević

Marin Blažević, Mario Kovač, Mirko Soldano, Ivna Bruck,  Giuseppe Nicodemo  i Giulio Settimo / Snimio: Marko GRACIN

Marin Blažević, Mario Kovač, Mirko Soldano, Ivna Bruck, Giuseppe Nicodemo i Giulio Settimo / Snimio: Marko GRACIN

Talijanska zajednica u Rijeci je dovoljna da deset puta napuni kazalište, nemojmo onda pričati kako će se zatvoriti Talijanska drama, nego dođite i pogledajte predstavu. To je najbolji način da Talijanska drama nastavi s radom, naglasio je Giuseppe NicodemoRIJEKA Protiv problema s kojima se trenutno suočava Talijanska drama riječkog HNK-a Ivana pl. Zajca odlučila se boriti smijehom pa će tako publika u subotu 16. ožujka s početkom u 19:30 sati moći uživati u premijernoj izvedbi komedije »Gli imbianchini non hanno ricordi« odnosno »Pituri nemaju sjećanja« nobelovca Darija Foa u režiji Marija Kovača.


Radi se jednočinki punoj ritma, urnebesnoj komediji u kojoj su glavni likovi probisvijeti koji se predstavljaju kao pituri i koje dolaze kod udovice, vlasnice bordela koja je svog muža balzamirala i pretvorila u lutka.


»Iznenadni preokreti, klasični gegovi i situacije koje dovode do ekstrema nadrealizma izmamit će osmijeh i na najtmurnijim licima«, navodi se u najavi predstave.


Pituri nemaju sjećanja, Gli imbianchini non hanno ricordi, Talijanska drama, snimio Marko GRACIN


Pituri nemaju sjećanja, Gli imbianchini non hanno ricordi, Talijanska drama, snimio Marko GRACIN

Mračno razdoblje


Intendant riječkog kazališta Marin Blažević naglasio je kako nije tajna da je Talijanska drama trenutno vjerojatno u najmračnijem razdoblju svoje povijesti.


– Mi ovu premijeru produciramo bez potpisanog ugovora s Vladom Republike Italije za 2018. i 2019., ali u to mračno doba odlučili smo vas dočekati u ružičastoj scenografiji i s projektom za kojeg se nadam da će unatoč ovoj situaciji u kojoj je doslovce sudbina Talijanske drame u pitanju, uspjeti na sve odgovoriti komedijom kojom nećemo taj ansambl ispratiti u prošlost nego u ružičastu budućnost. Kazalištu nikada nije bilo lako, s financijama se bori svako kazalište, tako i naše. Okrenimo se stoga umjetnosti – rekao je Blažević. Dodao je i kako se nada da će i »netalijanska« publika pokazati interes za ovu predstavu, ne samo zbog osiguranog prijevoda nego i zbog činjenica da publika stalno traži više komedije.


Ravnatelj Talijanske drame Giulio Settimo također je naglasio kako ne želi govoriti o problemima u kojima se ansambl trenutno nalazi već o umjetnosti, izrazivši uvjerenje da će predstava biti uspješna. Redatelj Mario Kovač kroz smijeh je komentirao kako mu je bilo jasno da nema novca čim su njega zvali.

– U tragediji i drami uvijek se može nešto zamaskirati, ali u komediji ako nema smijeha publike, nešto smo pogriješili. Bilo je puno smijeha tijekom rada, ovo je punokrvna komedija koja nije bazirana samo na vještom tekstu nego smo napravili i jedan iskorak prema neverbalnoj komediji, klauneriji, »A je to!« i braći Marx – rekao je Kovač.


Pituri nemaju sjećanja, Gli imbianchini non hanno ricordi, Talijanska drama, snimio Marko GRACIN


Pituri nemaju sjećanja, Gli imbianchini non hanno ricordi, Talijanska drama, snimio Marko GRACINNema kukanja


Ivna Bruck igra udovicu i vlasnicu kuće koja je balzamirala svog muža iz ljubomore, a osim suradnje s Kovačem, posebno je istaknula rad Branka Bakovića na koreografiji te veselu radnu atmosferu na pripremi predstave. Sličnog su razmišljanja i »pituri« Mirko Soldano te Giuseppe Nicodemo koji je poslao vrlo zanimljivu poruku.


– Talijanska zajednica u Rijeci je dovoljna da deset puta napuni kazalište, nemojmo onda pričati kako će se zatvoriti Talijanska drama, nego dođite i pogledajte predstavu. To je najbolji način da Talijanska drama nastavi s radom – naglasio je Nicodemo.


Scenografiju i kostimografiju potpisuje Davor Prah, glazbu Tomislav Babić, koreografiju Branko Banković, a oblikovanje svjetla Alen Marin.


Pituri nemaju sjećanja, Gli imbianchini non hanno ricordi, Talijanska drama, snimio Marko GRACIN


Pituri nemaju sjećanja, Gli imbianchini non hanno ricordi, Talijanska drama, snimio Marko GRACIN