31. izdanje

Objavljene nominacije za Nagrade hrvatskog glumišta, svečanost dodjele 24. listopada u Zagrebu

Ante Peričić

Photo: Josip Regovic/PIXSELL

Photo: Josip Regovic/PIXSELL



Objavljene su nominacije za sve kategorije (drama, opera i ples) za ovogodišnju, 31. dodjelu Nagrade hrvatskog glumišta.


Laureati Nagrade za svekoliko umjetničko djelovanje su Branka Beretovac – Vondraček (opera) i Želimir Mesarić (drama).


Beretovac-Vondraček, koja je više od trideset godina bila prvi lirski sopran Zagrebačke opere, utjelovila je mnoge lirske operne junakinje, za što je imala sve predispozicije – srčani i topao lirski glas, iznimnu muzikalnost i atraktivan scenski izgled.




Postala je, stoji u obrazloženju, pojam mitskih uloga u operama, poput Jelene u Nikoli Šubiću Zrinjskome, s kojom je debitirala 1964. te se s istom oprostila od scene na svojoj posljednjoj premijeri 1994., što je bila danas legendarna predstava u režiji Krešimira Dolenčića koja je sve do ovog trenutka zadržana na repertoaru HNK-a Zagreb.


Mesarić, kaže upravni odbor HDDU-a i Žiri za dramu, jest ,,theatrum hominis, homo universalis”, veliki hrvatski kazališni redatelj, pedagog, profesor i kulturni djelatnik, precizan, odmjeren, suzdržan, mudar i staložen kao semantički poseban mu horoskopski znak. Ovaj je laureat, kažu, jedan od najposvećenijih čuvara kazališne igre i hrvatskog kazališta.


Za najbolju predstavu nominirani su naslovi: ,,Don Juan” (Molière, r. Projkovski, HNK Zagreb), ,,Velo Misto” (Smoje, r. Pejnović, ZGK Komedija) te ,,Zakon Zagore” (Lemo, r. Lemo, GKM Split).


Za najbolje redateljsko ostvarenje u drami nominirani su Ivan Leo Lemo, Romano Nikoli i Marina Pejnović, za najbolju glavnu ulogu nominirane su Anita Matić Delić, Sara Stanić Blažević i Petra Svrtan, odnosno Vedran Dakić, Igor Kovač i Frano Mašković.


U konkurenciji najbolje sporedne uloge su Mia Anočić – Valentić, Ana Magud i Mirej Stanić, tj. Dušan Bućan, Ivan Ćaćić te Fabijan Komljenović.


Za titulu najboljih do 28 godina nominirane su Lara Nekić, Dea Presečki i Matea Tustanovski, odnosno Lovro Juraga, Luka Knez i Nikola Radoš.


Za najbolju predstavu u cjelini u kategoriji opereta/mjuzikl nominirani su naslovi: ,,Ljepotica i zvijer” (Menken, Ashman, Rice, Woolverton, r. Mujić, ZGK Komedija), ,,Šišmiš” (Strauss ml., r. Dolenčić, HNK Zagreb) te ,,Vesela udovica” (Lehár, r. Lončar, HNK Osijek).


Za najbolje redateljsko ostvarenje u tom području nominirani su Krešimir Dolenčić, Damir Lončar i Leo Mujić, a za najbolje umjetničko ostvarenje nominacije su dobili Marija Kuhar Šoša, Leonora Surian Popov, Vanda Winter te Domagoj Dorotić, Igor Krišto i Fabijan Pavao Medvešek.


Za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 30 godina tu su Lucija Jelušić Šimatović, Buga Marija Šimić i Benjamin Šuran. Kada je o baletu riječ, za najbolju predstavu u cjelini konkuriraju ,,Onjegin” (Čajkovski, koreografija Medvedev, HNK Split), ,,Peer Gynt” (Grieg/Ibsen, r. Clug, HNK Zagreb) te ,,Veliki Gatsby” (glazba više skladatelja; režija i koreografija Mujić, HNK Split).


Za najbolje koreografsko ili dirigentsko ostvarenje u baletu nominirani su Maša Kolar, Leo Mujić i Valentina Turcu.


Irina Čaban Bilandžić, Natalia Kosovac, Iva Vitić Gameiro, Guilherme Gameiro Alves, Aubin Le Marchand i Takuya Sumitomo pobrali su nominacije za najbolja umjetnička ostvarenja u baletu u ženskoj, odnosno muškoj ulozi, a Saya Ikegami, Anamarija Marković i Maria Matarranz de las Heras nominirane su za izuzetno ostvarenje mladih umjetnika do 28 godina u području baleta.


Ispred Upravnog odbora HDDU-a stoje predsjednik Ivica Pucar i članovi: Perica Martinović (potpredsjednica), Joško Ševo (potpredsjednik), Jakov Bilić, Nedim Prohić, Ana-Marija Vrdoljak te Draško Zidar.


Predsjednik žirija za dramu jest Velimir Čokljat, za operu, operetu i mjuzikl Jana Haluza, a za balet Svebor Sečak. Producent NHG-a je Josip Zelić.


Nagrada za najbolja umjetnička ostvarenja na području drame, TV i radio drame, opere, operete/mjuzikla i baleta u 29 kategorija svečano će se dodijeliti u petak, 24. studenog u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu s izravnim prijenosom na 1. i 3. Programu HRT-a.


Ovaj najznačajniji događaj za kazališne umjetnike održat će se na povijesni datum za hrvatsko kazalište jer je 24. studenog dan kada je, sa scene Zemaljskog kazališta (današnji HNK), prije 163 godine prvi put odigrana kazališna predstava na hrvatskom jeziku.