GKL Rijeka

Najavljena premijera riječkih lutkara: Novo čitanje “Trnoružice”

Ervin Pavleković

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

“Trnoružica - elektro bajka” u režiji Mattea Spiazzija teatrom objekta oživljava stare predmete iz bakine kuće koju treba raščistiti



Čitanje klasične bajke u novom ruhu, iz fokusa današnjice, ponudit će lutkarska predstava »Trnoružica – elektro bajka« redatelja i autora Mattea Spiazzija, čija će premijera biti održana u petak, najavljeno je danas u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka.


Prema riječima ravnateljice Magdalene Lupi Alvir, riječ je o nastavku istraživačkog lutkarstva, odnosno o svježem, novom čitanju poznate priče koju je prvi u pisanu verziju pretočio Gianbattista Basile, preradio ju je Charles Perrault, a prema Brunu Bettelheimu priča govori o životu jedne žene koja priprema djecu za život.





Kako je ravnateljica dalje pojasnila, »Trnoružica« u Spiazzijevoj režiji elektro je bajka koja posredstvom jedne kutije i stola razvija cijelu priču. Autor tako, ističe, teatrom objekta oživljava stare predmete iz bakine kuće koju treba raščistiti.


Cijelu predstavu nosi, saznali smo, tek jedan glumac, Tilen Kožamelj, koji je istaknuo da je predstava baš zato velik izazov, a scenografiju čini tek jedan stol na kojem je kutija s raznim stvarima.


Što se tiče same predstave, govori kako se radi o autorskome pristupu Spiazzija, majstora koji uz objekte kombinira i elemente commedie dell’ arte, a ovom predstavom režira prvi put u Hrvatskoj.



Sam redatelj i autor Matteo Spiazzi ističe da je predstava namijenjena za uzrast od pet godina i više, no s obzirom na to da ima i simbolike, to jest metafore, predstava bi mogla oduševiti i roditelje te sve ostale koji dođu i kojima će nametnuti poneka pitanja.


S obzirom na godinu u kojoj se obilježava život i rad Nikole Tesle, predstava koja nosi predznak elektro također je i neka vrsta hommagea geniju s naših prostora.


Redatelj i autor vizualnog identiteta je Matteo Spiazzi koji je uz Sanjina Seršića i oblikovatelj svjetla, skladatelj je Josip Maršić, a scenografiju potpisuju Luči Vidanović i Dorian Pužarić.