Prvakinja Baleta

Nagrada “Tito Strozzi” dodijeljena Ivi Vitić Gameiro za ulogu Emme Bovary u baletu “Gospođa Bovary”

Kim Cuculić

Laureatkinja je prvakinja Baleta Iva Vitić Gameiro / Foto Mara Bratoš

Laureatkinja je prvakinja Baleta Iva Vitić Gameiro / Foto Mara Bratoš

Nagrađeno je najbolje pojedinačno ostvarenje u HNK-u Zagreb



Nagrada »Tito Strozzi«, koja se dodjeljuje za najbolje pojedinačno ostvarenje u protekloj sezoni Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, dodijeljena je prvakinji Baleta Ivi Vitić Gameiro za ulogu Emme Bovary u baletu »Gospođa Bovary« u koreografiji, režiji i dramaturgiji Valentine Turcu na glazbu Frédérica Chopina i odabranih autora.


O nagradi koja se tradicionalno dodjeljuje 24. studenoga odlučivalo je povjerenstvo nagrade »Tito Strozzi« za sezonu 2021./22. u sastavu Ljiljana Gvozdenović (predsjednica), Željka Turčinović, Zdenka Weber, Denis Derk i Tomislav Čadež (članovi).


Predsjednica žirija Ljiljana Gvozdenović je čestitala laureatkinji, te istaknula kako ta uloga pripada toj nagradi, jer obuhvaća ne samo tehniku baleta, nego jednu kompletnu umjetničku ličnost, kao što je bio i sam Strozzi, dakle glumački vrlo izražajno i sugestivno.




Iva Vitić Gameiro zahvalila je na nagradi, istaknuvši kako joj ona predstavlja veliku čast jer ju je dobila za balet koji joj jako puno znači. Zahvalila je svima koji su imali vjere u nju, a osobito svojim partnerima u tome baletu, te obitelji na podršci.


Iva Vitić Gameiro rođena je u Zagrebu gdje je završila Školu za klasični balet, a zatim se usavršavala na Tanz Akademie u Zürichu.


Po povratku u rodni grad i zagrebački HNK istaknula se svojim interpretacijama brojnih manjih uloga, no tražeći veće izazove odlučila je provjeriti svoje mogućnosti u Portugalskome nacionalnom baletu u Lisabonu.


Boravak u toj zemlji donio joj je nova znanja i mnoge nove uloge, a također i promjenu na osobnome planu te se 2011. godine vratila u Zagreb zajedno sa suprugom portugalskim plesačem Guilhermeom Gameirom Alvesom.