Bogat program

Vrijedna umjetnička organizacija Kotar teatar širi se u sve goranske gradove i općine

Foto M. Kezele

Foto M. Kezele

Današnjom izvedbom cabareta »Preko veze« u Delnicama počinjemo s provedbom projekta koji će se ove godine održati u svim gradovima i općinama Gorskog kotara



DELNICE – Danas, na Međunarodni dan žena, Kotar teatar otvara svoja vrata u novoj godini i to tako što će u Radničkom domu, na Kazališnoj sceni »Pero Kvrgić«, biti priređeno svečano otvaranje sedme sezone Kotar teatra, a nakon službenog otvorenja uslijedit će izvedba cabareta »Preko veze«. Riječ je o predstavi koja je nastala u koprodukciji kazališta Moruzgva i satiričkog kazališta Kerempuh, a Mila Elegović, Jelena Miholjević, Petra Dugandžić i Katarina Baban sigurno će oduševiti goransku publiku. No, to je samo početak niza zanimljvih zbivanja koja tek slijede. Matija Kezele, umjetnički voditelj i ravnatelj Kotar teatra, najavljuje bogat program i za ovu godinu.


– Ovom predstavom Kotar teatar počinje s provedbom projekta koji će se ove godine održati u svim gradovima i općinama Gorskog kotara s posebno kreiranim programima za djecu, mlade i odrasle na devet lokacija. Planiramo prikazati 15 predstava za sve dobne skupine; djecu, mlade i odrasle. Svojom provedbom ovaj se program direktno naslanja na ciljeve decentralizacije kulturnog sadržaja sukladno Zakonu o ruralnom razvoju Republike Hrvatske, pridonosi ostvarenju ciljeva Zakona o brdsko-planinskom području i ciljevima kulturnih strategija Europske unije. Do sada je u šest izdanja ovog programa prikazano 46 predstava u Delnicama, Tršću, Fužinama, Mrkoplju i Brod Moravicama.


Predstava za mlade


U sklopu ovogodišnje SEZONE! između predstava i kreativnih radionica očekuje nas i premijera nove predstave za mlade u produkciji Kotar teatra »Super GORAN« čiju prvu izvedbu očekujemo u kolovozu. »Super GORAN!« kazališna je predstava koja nastaje kao moj autorski projekt, a progovara o životu mladih i problemima s kojima se susreću stanovnici Gorskog kotara. Prati glavnog junaka predstave koji predstavlja arhetip junaka koji pomoću mašte i kreativnosti doprinosi razvoju pojedinca na mikro i makrorazini. Projekt predstavlja relevantni kulturni proizvod koji tematizira život u slabo naseljenim i prometno izoliranim gradovima i općinama u Hrvatskoj – govori Kezele, podsjećajući na činjenicu da Umjetnička organizacija Kotar teatar ulazi u desetu godinu djelovanja.




Sve je počelo 2012. godine, kad je baš Kezele svoju ideju pretočio u stvarnost te okupio suradnike i organizirao prvi Kotar FEST! u Delnicama, Lokvama i Brodu na Kupi. Prije deset godina začeta ideja danas počiva na jakim temeljima, budući da su do sada u sklopu Kotar teatra organizirana 172 događanja. Osim interdisciplinarnih programa, Kotar teatar je do sada producirao pet kazališnih predstava koje su bile uvrštene na brojne festivale i gostovanja unutar Republike Hrvatske. Štoviše, od 2012. godine, ističe Kezele, Kotar teatar postao je lokalni centar izvedbenih umjetnosti koji ostvaruje prava regionalnog stanovništva na kulturni sadržaj i aktivnu participaciju u kulturnim procesima.


Javni pozivi


– Uzimajući u obzir da u Kotar teatru nema zaposlene osobe, važno je naglasiti da se cjelokupni program odvija zahvaljujući prijavama na javne pozive vezanim uz kulturne programe pri Ministarstvu kulture i medija, Primorsko-goranske županije te lokalnih gradova i općina. Još je nevjerojatnija činjenica da Kotar teatar već četvrtu godinu program održava bez ijednog sponzora te i ovim putem članovi i vanjski suradnici apeliraju na činjenicu da u Gorskom kotaru postoji publika koja je željna kulturnih sadržaja te da su otvoreni za bilo koji oblik pomoći u ispunjavanju misije da kultura u Gorskom kotaru bude dostupna svima. Od 2012. godine Kotar teatar je svojevrsni regionalni centar izvedbenih umjetnosti na okosnici Zagreba, Rijeke i Ljubljane. Kotar SEZONA!, Kotar FEST!, Virtualno kazalište PROMJENA, Spektar boja, Tajne Lujzijane, Festival glupih viceva i 6 glumica traži autora – sve to uspješni su projekti koje već desetu godinu zaredom organiziramo i provodimo – govori Kezele, glumac i kazališni producent koji je život u Zagrebu zamijenio Delnicama te u deset godina rada ostavio itekako uočljiv trag.


Kreatori i suradnici


Uz Kezelea, danas u Kotar teatru djeluju Kristian Moguš kao tehnički direktor, Kristijan Paučnik kao kreator vizualnog identiteta organizacije i projekata, Maja Puhovski kao producentica i suradnica na projektima, Morana Dolenc kao umjetnička suradnica i zamjenica voditelja te lokalni umjetnici poput Damjana Kovača i Marka Burića koji su već nekoliko godina neizbježni suradnici brojnih projekata Kotar teatra.