Unatoč pandemiji kultura ide dalje

Kotar teatar planira 14 kazalištnih gostovanja

Danijela Pleše

Matija Kezele

Matija Kezele

Prikazivat će se predstave za djecu, mlade i odrasle, a tu je i novo izdanje Kotar FESTA! u FužinamaFUŽINE – Nažalost, pandemija koronavirusa itekako je utjecala i na svijet kulture u Gorskom kotaru. Koliko god se određene udruge potrudile održati svoje programe online, ipak nedostaju dani kada se tražila karta više u povodu nove kazališne predstave zahvaljujući umjetničkoj organizaciji Kotar teatar. Mjesta za pozitivne vijesti ipak ima jer voditelj umjetničke organizacije Kotar teatar Matija Kezele najavljuje dozu kulturnog optimizma.– Unatoč pandemiji koronavirusa nezavisna umjetnička organizacija Kotar teatar planira 14 kazališnih gostovanja u programu Kotar SEZONA!6. U sklopu SEZONE prikazivat će se predstave za djecu, mlade i odrasle, a tu je i novo izdanje Kotar FESTA!, koji će se ove godine prvi put održati u Fužinama, poručuje Matija Kezele.


A lijepu vijest dobio je Kezele ovih dana kad je saznao da je njegova monodrama »Čovjek koji se bojao zaspati« uvrštena u program prvog »Malog festivala«, koji organizira Mali teatar iz Zagreba.
– Mi smo Mali teatar koji djeluje kao kazališna družina unutar Dramske produkcije Kaleidoskop. Od početka pandemije koronavirusa bavimo se adaptacijama dramsko-scenskih programa na online platformama. Nakon gotovo godine dana borbe s nemogućnošću igranja predstava uživo te pogubne poslovne situacije za cijelu nezavisnu kazališnu scenu, odlučili smo napraviti online festival koji bi okupio više kvalitetnih programa nezavisnih kazališnih subjekata iz Hrvatske i šire. Ministarstvo kulture i medija prepoznalo je našu ideju i financiralo Mali festival na kojem sudjeluje osam nezavisnih kazališta iz Hrvatske i jedna iz BiH. Predstave će biti dostupne preko entrio.hr platforme. Sve informacije mogu se naći na: maliteatar.hr/mali-festival.


Posebnost Malog festivala je što smo povezali kazalište s proširenom stvarnošću, zahvaljujući Equinox Visionu. Festival traje od 1. svibnja do 12. lipnja. Zadnji dan festivala proglasit ćemo pobjednike festivala, kaže Igor Baksa, glumac i umjetnički voditelj Malog teatra i Malog festivala.