Unatoč pandemiji kultura ide dalje

Kotar teatar planira 14 kazalištnih gostovanja

Danijela Pleše

Matija Kezele

Matija Kezele

Prikazivat će se predstave za djecu, mlade i odrasle, a tu je i novo izdanje Kotar FESTA! u Fužinama



FUŽINE – Nažalost, pandemija koronavirusa itekako je utjecala i na svijet kulture u Gorskom kotaru. Koliko god se određene udruge potrudile održati svoje programe online, ipak nedostaju dani kada se tražila karta više u povodu nove kazališne predstave zahvaljujući umjetničkoj organizaciji Kotar teatar. Mjesta za pozitivne vijesti ipak ima jer voditelj umjetničke organizacije Kotar teatar Matija Kezele najavljuje dozu kulturnog optimizma.



– Unatoč pandemiji koronavirusa nezavisna umjetnička organizacija Kotar teatar planira 14 kazališnih gostovanja u programu Kotar SEZONA!6. U sklopu SEZONE prikazivat će se predstave za djecu, mlade i odrasle, a tu je i novo izdanje Kotar FESTA!, koji će se ove godine prvi put održati u Fužinama, poručuje Matija Kezele.


A lijepu vijest dobio je Kezele ovih dana kad je saznao da je njegova monodrama »Čovjek koji se bojao zaspati« uvrštena u program prvog »Malog festivala«, koji organizira Mali teatar iz Zagreba.




– Mi smo Mali teatar koji djeluje kao kazališna družina unutar Dramske produkcije Kaleidoskop. Od početka pandemije koronavirusa bavimo se adaptacijama dramsko-scenskih programa na online platformama. Nakon gotovo godine dana borbe s nemogućnošću igranja predstava uživo te pogubne poslovne situacije za cijelu nezavisnu kazališnu scenu, odlučili smo napraviti online festival koji bi okupio više kvalitetnih programa nezavisnih kazališnih subjekata iz Hrvatske i šire. Ministarstvo kulture i medija prepoznalo je našu ideju i financiralo Mali festival na kojem sudjeluje osam nezavisnih kazališta iz Hrvatske i jedna iz BiH. Predstave će biti dostupne preko entrio.hr platforme. Sve informacije mogu se naći na: maliteatar.hr/mali-festival.


Posebnost Malog festivala je što smo povezali kazalište s proširenom stvarnošću, zahvaljujući Equinox Visionu. Festival traje od 1. svibnja do 12. lipnja. Zadnji dan festivala proglasit ćemo pobjednike festivala, kaže Igor Baksa, glumac i umjetnički voditelj Malog teatra i Malog festivala.