Galerija Striegl u Sisku

Kazalište Hotel Bulić predstavlja multimedijski projekt posvećen Antoninu Artaudu

Kim Cuculić

Projekt kao posveta umjetniku Antoninu Artaudu

Projekt kao posveta umjetniku Antoninu Artaudu

U projektu sudjeluju Damir Martinović Mrle, Mirna Sporiš, Beti Lučić, Jure Radnić, Ivanka Mazurkijević, Luka Nižetić, Dean Zlovolić, Eva Zlovolić i Jelena Kovačev



 


SISAK – Kazalište Hotel Bulić u Galeriji Striegl u Sisku predstavlja multimedijski projekt posvećen velikom umjetniku Antoninu Artaudu i njegovoj kazališnoj estetici u tekstovima drugih autora. U projektu sudjeluju Damir Martinović Mrle, Mirna Sporiš, Beti Lučić, Jure Radnić, Ivanka Mazurkijević, Luka Nižetić, Dean Zlovolić, Eva Zlovolić i Jelena Kovačev. Autorica koncepta je Senka Bulić, kostimograf Oliver Jularić, autor videoradova Tomislav Ćurković, a dizajner rasvjete Tomislav Maglečić. Početak je 1. veljače u 19 sati u Galeriji Striegl.


Antonin Artaud donosi kazalište krvi, tijela, genezu stvaranja i želju za dubokom fizičkom promjenom što je inspiriralo ljude poput Allena Ginsberga, Richarda Foremana, Sama Sheparda i Jima Morrisona, koji su mu kroz svoj hommage odali počast i prepoznali njegovu aktualnost koja je sablasno autentična i danas, možda više nego ikada prije. Senka Bulić se jednim od ključnih kazališnih autora bavila kroz nekoliko projekata. U prvom je dijelu prolazila tekst kroz tijelo kao izvođač, kroz glas, zvukove, glazbu i vizualne instalacije. U sljedećem projektu »Rekvijem za organe – pokora« istraživanje je nastavljeno u novim medijima i s novim suradnicima. Treći dio projekta odvijao se u bivšem industrijskom kompleksu u Rijeci u kojem je niz prostora iskorišten za pojedinačne scene i laboratorijsko istraživanje. Projekt koji se sada radi u suradnji s Galerijom Striegl u Sisku je pokušaj rekapitulacije i otvaranje novih mjesta kojima se autorica vraća Artaudu. Jedna od instalacija je bazirana na tekstu »Hamletmašina« Heinera Müllera s Lukom Nižetićem kao izvođačem.