Odgoda

Jubilarni, trideseti Marulićevi dani imaju novi termin: Kreću 19. listopada

Hina



Trideseti Marulićevi dani, koji se zbog pandemije koronavirusa nisu održali u tradicionalnom terminu krajem travnja, održat će se u Splitu od 19. do 26. listopada, a na jubilarnom izdanju festivala prikazat će se 12 predstava, izvijestili su iz Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu.
Na jubilarnom izdanju festivala hrvatske drame, koji se od 1991. odvija u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta Split, bit će prikazano 12 predstava u produkciji hrvatskih te po jednog kazališta iz Bosne i Hercegovine, Makedonije i Mađarske po izboru Gordane Ostović, izbornice ovogodišnjih Marulićevih dana.


Za sudjelovanje na festivalu bilo je prijavljeno 48 predstava koje su, po riječima izbornice, pokazale da hrvatsko glumište, tekstovi i autorski projekti itekako odgovaraju na pitanja vremena u kojem živimo bilo da je riječ o suvremenim dramama ili čitanjima klasika.


»Izdvojila sam one predstave koje su se istaknule aktualnošću teme, redateljskim i dramaturškim pristupom te vrsnim glumačkim interpretacijama, a neke od njih već su dobile i prijašnju potvrdu u Nagradama hrvatskog glumišta ili Nagradi Marin Držić za najbolji dramski tekst«, istaknula je Ostović.




U konkurenciji za nagrade Marulićevih dana bit će izvedene tri predstave GDK Gavelle iz Zagreba – »Gospoda Glembajevi« Miroslava Krleže u režiji Miroslava Međimorca, »Kiklop« Ranka Marinkovića u režiji Saše Anočića i »Cigla« Filipa Šovagovića u režiji Krešimira Dolenčića.
Splitski HNK izvest će predstavu »Lepurica« G.B.Shawa i Ana Prolić u režiji Marija Kovača, zagrebački HNK nastupit će s autorskim projektom Bobe Jelčića »Tri sestre«, po Čehovjevoj drami, a varaždinski HNK s predstavom Davora Špišića »Nebo od gume« u režiji Aide Bukvić.


Na programu su i »Suton« Ive Vojnovića u režiji Ivice Boban i izvedbi dubrovačkog Kazališta Marina Držića, »Memoria Civitatis / Sjećanja gradova« Kate Gyarmati i Edvina Liverića u izvedbi HKD na Sušaku i Studija K Szinhaz iz Budimpšte te »Domaši« Ane Marije Veselčić u izvedbi GKL Split u koprodukciji s Umjetničkom akademijom u Splitu.


Zagrebačko kazalište mladih nastupit će s predstavom Ivora Martinića »Dobro je dok umiremo po redu« u režiji Aleksandra Švabića, ?eatar Vojdan Černodrinski Prilep i Eurokaz izvest će predstavu »Glembajevi, još jedna legenda – varijacija drame Miroslava Krleže« u režiji Branka Brezovca, a Narodno pozorište Mostar, Studio za izvedbene umjetnosti i Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru izvest će predstavu »Identitluk« Tanje Miletić Oručević i Dragana Komadine po motivima knjige Amina Maaloufa u režiji Tanje Miletić Oručević.


Jubilarni festival hrvatske drame bit će posvećen uspomeni na njegovog osnivača i prvog ravnatelja Radu Perkovića.