Kolektiv

Igralke spremaju riječku reprizu hvaljene predstave “Crna vuna”, ulaz je besplatan, evo kako do karata

Portal Novi list

Scena iz predstave Crna vuna Kolektiva Igralke

Scena iz predstave Crna vuna Kolektiva Igralke

Repriza dokumentarne predstava "Crna vuna" zakazana je 19. i 20. rujna u 19.30 sati u HKD-u na Sušaku



Umjetnička organizacija Kolektiv Igralke, najpoznatija po dokumentarnoj predstavi Bakice, opet je oduševila riječku publiku u travnju ove godine novom dokumentarnom predstavom Crna vuna.


Ove jeseni Crna vuna vraća se u Hrvatski kulturni dom na Sušaku već 19. i 20. rujna u 19:30 sati, a ulaz na nju je slobodan uz obaveznu rezervaciju ulaznica na [email protected].


Riječke umjetnice iz Kolektiva Igralke u ovom projektu daju prostor ljudima koji nikada nisu ni sanjali da stanu pod svjetla reflektora.




Korisnici Udruge Oaza – udruge za beskućnike i socijalno ugrožene osobe “ukrast” će prostor na sceni kako bi manifestno ispričali biografska iskustva beskućništva koja inače nitko ne bi imao priliku čuti.


Suradnica za režiju i dramaturgiju je Olja Lozica, a autor naslovne pjesme “Crna vuna” je Damir Urban.


Ono što razlikuje Crnu vunu od popularnih Bakica, jest činjenica da u predstavi nastupaju prvenstveno korisnici Udruge Oaza, naturščici koji su i suautori ove predstave.


Crna vuna primjer je kazališta zajednice (eng. community theatre) koje u stvaranju i izvedbi profesionalne predstave uključuje članove određene zajednice, a takvo kazalište je u Hrvatskoj rijetkost.


Igralke opet dovode u Rijeku nove izvedbene forme, a u svom aktivističkom pristupu skupno osmišljenom kazalištu koriste kazalište kao prostor igre, okupljanja i ritual emancipacije.


Novopečeni glumci hvaljeni su u kritikama, a predstava je opisana kao “emotivno snažna” (Kim Cuculić, Novi list) i kao predstava koja se “izravno tiče svih nas” (Nika Krajnović, Kulturpunkt.hr).


Autori/ce i izvođači/ce predstave Crna vuna su Anđelko Bajčić, Zlatko Knežević, Svetlana Kukuljan, Divna Šainović te Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović i Vanda Velagić, uz Anju Sabol kao glumačku alternaciju.


Olja Lozica je, osim što je suradnica za režiju i dramaturgiju, oblikovala svjetlo i zvuk, autor naslovne pjesme “Crna vuna” je Damir Urban, autorica videa je Mara Prpić, a dizajner vizuala je Oleg Morović.


Produkciju potpisuju Kolektiv Igralke i Udruga Oaza, a predstava je realizirana u sklopu europskog projekta “Novi put” koji su u partnerstvu proveli Grad Rijeka, Udruga Oaza i drugi.


Umjetničku organizaciju Kolektiv Igralke čine Sendi Bakotić, Ana Marija Brđanović, Anja Sabol i Vanda Velagić, diplomantice Glume i medija u klasi Rade Šerbedžije i Lenke Udovički.


Njihova predstava Bakice već dvije godine igra diljem Hrvatske (Kazalište Ulysses, INK Pula, Kotar teatar…) i na nekim od najvažnijih europskih kazališnih festivala (Theatertreffen-Stückemarkt u Berlinu, Mladi levi u Ljubljani).