Uspjeh riječkog projekta

HKD-ov projekt snimanja predstava u virtualnoj stvarnosti dobio europske novce

Davor Mandić



RIJEKA – Hrvatski kulturni dom na Sušaku javlja da je Perform Europe odabrao inicijativu HKD-a i Aerowaves partnera koja razvija program predstava snimljenih u tehnici virtualne stvarnosti kao jedan od 19 projekata koji će se financirati sredstvima Europske unije. Ovaj projekt s ciljem testiranja inovativnih, inkluzivnijih i održivijih modela prikazivanja i distribucije izvedbenih umjetnosti izabran je između 1.327 prijavljenih projekata.


Kako objašnjavaju u HKD-u, Springback Ringside u VR- tehnici snima i u opuštenom intimnijem okruženju prikazuje tako snimljene predstave grupama gledatelja putem VR-naočala.


– Na taj način svaki gledatelj uvijek ima najbolje mjesto u gledalištu i predstavu može doživjeti u potpunosti, sjedeći gotovo nadohvat izvođača. Nakon svake VR projekcije slijedi Springback Q&A – razgovor s umjetnicima kako bi zainteresirani gledatelji mogli i na taj način proširiti svoje iskustvo – kažu u HKD-u, napominjući da je ova mlada riječka kulturna ustanova u ožujku ove godine bila prva institucija u Hrvatskoj, a moguće i u Europi, koja je prikazala dvije predstave snimljene u ovoj tehnici, da bi od sljedeće godine preuzela ulogu centra za koordinaciju prikazivanja VR-predstava za Europu.




Snimanje predstava također povezuje Rijeku s Europom, kažu u HKD-u, jer dio ove pionirske VR-ekipe je i Igor Crnković iz riječke firme Pilot Media, koji u suradnji sa slovenskom redateljicom Enyom Belak realizira snimanje i postprodukciju.