Hrvatski kulturni dom

HKD na Sušaku ugošćuje hvaljenu predstavu “i je i nije” autorice Ksenije Zec

Kim Cuculić

Predstava autorice i koreografkinje Ksenije Zec, s Jelenom Miholjević i Liviom Badurinom u glavnim ulogama, projekt je UO-a de facto i Teatra Exit



RIJEKA – Hrvatski kulturni dom na Sušaku u ponedjeljak, 22. siječnja, u 20 sati ugošćuje hvaljenu predstavu »I je i nije« autorice i koreografkinje Ksenije Zec, s Jelenom Miholjević i Liviom Badurinom u glavnim ulogama. Predstava je zajednički projekt umjetničke organizacije de facto i Teatra Exit.


– Osjećate se usamljeno, napušteno i tjeskobno u intimi vlastitog doma? U mislima ste na nekom ugodnijem mjestu, puno primjerenijem i skrojenom po vašoj mjeri? Jednako tako osjećaju se i lica u novoj predstavi Teatra Exit i de facta, koja pokušavaju sumornu svakodnevicu nadograditi vlastitom zaigranošću. Je li za takav obrat potrebno i otputovati iz samoće vlastitog doma? Predstava tematizira odnos subjektivne usamljenosti dvoje ljudi te kreativnosti u obliku infantilne mašte, koja im pomaže osvijestiti vlastitu nesigurnost i spoznati svoje stvarne emocionalne potrebe, piše u najavi predstave.


Istraživački proces na tragu je zahtjevne i intrigantne tehnike klaunerije te je proizašao iz potrebe da se u predstavi razotkriju i fiksiraju frustrirajući stereotipi mehanizirane svakodnevice, koji otežavaju puno emocionalno sazrijevanje – i funkcioniranje – zdravih, odraslih osoba. Klaunerija je regresivna tehnika, upućuje nas da svijet gledamo očima djeteta i tako ublažava i čini podnošljivom našu spoznaju frustrirajućih i često okrutnih odnosa s kojima se svakodnevno suočavamo. Upravo suodnos između usamljenosti i njezine stalne pratilje – kreativne mašte, te uznemirujućih stanja koja taj suodnos proizvodi, otvaraju prostor za stvarne, a zapravo »izmaštane«, situacije koje nam pružaju mogućnost, ali samo mogućnost, za ulazak u komunikaciju s drugim ljudima. (K. C.)