29. IZDANJE

Jedan od najvećih svjetskih autora stripa dolazi na ovogodišnji Sajam knjige u Istri

Hina

Ilustracija / Foto Darko JELINEK

Ilustracija / Foto Darko JELINEK

Program će se otvoriti uz hommage velikom književniku Miroslavu Bertoši, kada će biti predstavljena njegova posljednja knjiga "Trošenje života: Gdje li je život što ga izgubih živeći?"



PULA – Program 29. Sajma knjige u Istri, koji će se održati od 24. studenoga do 3. prosinca, predstavljen je u četvrtak u Puli, a tom je prigodom najavljen dolazak počasnog gosta sajma, jednoga od najvećih svjetskih autora stripa Mila Manare.


 


Uz najavu njegove velike izložbe “Između stripa, literature i filma”, koja se otvara 25. studenoga u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca, direktorica sajma Magdalena Vodopija i ravnatelj Arheološkog muzeja istre, glavnog partnera sajma, Darko Komšo na konferenciji za novinare predstavili su program Sajma.




“Iznimno velikom i značajnom izložbom u Svetim srcima, drugog dana Sajma predstavit će se Milo Manara, čuveni autor stripa, Talijan poznat u cijelom svijetu”, najavio je Komšo.


Izložba se, dodao je, sastoji od triju segmenata koji prikazuju Manarine veze s književnošću i s Umbertom Ecom, njegove veze s filmskom umjetnošću i s Federicom Fellinijem, a tu je i cjelina u znaku umjetnosti.


“Od mladih dana volio sam njegove stripove, mnogi vole i prikaze lijepih žena u tome stvaralaštvu, drago mi je da smo domaćini dijela Sa(n)jma i zadovoljan sam da u ovom dijelu godine imamo tako jaku izložbu, jer obično velike izložbe imamo tijekom ljetne sezone, da budu i za turiste, a sada tako značajan program imamo i za kraj godine”, naglasio je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre i dodao da će izložba “Između stripa, literature i filma” biti postavljena do kraja veljače.


Direktorica sajma Magdalena Vodopija prisjetila se gostovanja Umberta Eca na ovome Sajmu te izrazila veliko zadovoljstvo gostovanjem Manare, koji je surađivao s Ecom, tako da se, kako je rekla “i dio Eca vraća Puli i Sajmu”.


“Osim ove velike izložbe o stripu, održat će se još nekoliko izložbi posvećenih stripu, u znaku ‘Života u oblacima’ kao glavne teme sajma”, istaknula je Vodopija. U prilog tomu spomenula je izložbu Danijela Žeželja u Galeriji Makina, naslovljenu “Umjetnik u gladovanju” naglasivši kako su upravo izložbe ove godine važan dio Sajma.


Osim toga u Gradskoj galeriji Pula bit će postavljena izložba Dubravka Matakovića “Juft!”, a ove godine na Sajmu sudjeluje i jedan dobitnik nagrade Strega, najvećeg talijanskog književnog priznanja, Mario Desiati, koji će predstaviti knjigu “Razdomljeni”.


Po njezinim riječima i ove će godine sudjelovati zanimljive autorice, kao i autori koji su redovno na sajmu poput Borisa Dežulovića, Ivice Ivaniševića i drugih. Program će se otvoriti uz hommage velikom književniku Miroslavu Bertoši, kada će biti predstavljena njegova posljednja knjiga “Trošenje života: Gdje li je život što ga izgubih živeći?” o čemu će govoriti Milan Rakovac, Slaven Bertoša, Anita Šikić, Vlaho Bogišić i Andrea Matošević.