Riječka umjetnica

VIDEO/FOTO “Moj plavi dan na zelene točke”: U Galeriji Juraj Klović otvorena izložba Mirne Sišul

Katarina Bošnjak

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Umjetnica nas ovom izložbom pušta da sagledamo njezin proces stvaranja krećući od samog početka, od ideje



Nakon deset godina, Galerija Juraj Klović ponovno je ugostila umjetnicu Mirnu Sišul. U organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka večeras je otvorena njezina izložba „Moj plavi dan na zelene točke“ koja donosi najnoviji ciklus radova ove poznate riječke slikarice te jedan proces stvaranja u fragmentu vremena.



– Sve su to novi radovi rađeni baš za izložbu, krenula sam od nekih skica, malih kompozicija „Ljeto“ i „More“ koje se zapravo isprepliću od crteža i slike do velikih isprintanih vinila čime sam zapravo povezala moju fotografiju koja se preklapa strukturom s crtežima i vinilima.




Baš sam se veselila ovoj izložbi tako da sam radila ciljano. Akril na platnu je moja tehnika koju inače koristim, a uz akril koristim i uglje i suhu pastelu i akrilne flomastere jer baš volim ostavljati taj suhi ili masni trag. Ta jedna igra na površini mi je jako lijepa jer ostavlja nešto dodatno na površini osim akrila – objasnila je Mirna.


Foto galerija: Izložba Mirne Sišul u Galeriji Juraj Klović Foto: Vedran Karuza


Kako je kazala kustosica izložbe Jasna Rodin, umjetnica nas ovom izložbom pušta da sagledamo njezin proces stvaranja krećući od samog početka, od ideje.


Put nas vodi od nemirnog impulsa ruke i skica malih dimenzija u tragove lazurnih i nježnih kompozicija. Poput dnevnika, to su zabilješke jednostavnih tonova i formi, oslikana razmišljanja prepuna suptilnosti i magičnosti.



– Obično na slike napišem nešto što se događa tokom dana ili što slušam, pa se tako može pronaći i dio neke pjesme koju sam slušala, to je kao neka slikopriča. Davno kad sam izlaglala su bile izložene i neke slike bez teksta, pa me netko pitao zašto sam izložila te nepismene, jer uvijek moram dodati još nešto – dodala je Mirna.


Izložba Mirne Sišul ostaje otvorena u prostoru galerije Juraj Klović u Rijeci do 20. prosinca 2022. Može se razgledati, radnim danom od 10 do 13 i 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati.