Izložba

“Utisci i ljuske” Predraga Todorovića u Gliptoteci HAZU-a

Hina



ZAGREB – Izložba Predraga Todorovića »Utisci i ljuske«, na kojoj taj umjetnik predstavlja desetak radova nastalih u posljednje tri godine u okviru dvaju njegovih ciklusa, postavljena je u Gliptoteci HAZU. Za ciklus bijelih slika reljefa nazvan »Utisnuto« Todorović kaže da je nastao na ideji da je sve što primjećuje oko sebe – on.


»Tu sam prestao raditi sliku kao interpretaciju realnosti ili svog doživljaja realnosti pa sam u slikama doslovno posebnim postupkom otisnuo situacije koje prepoznajem kao zanimljive«, rekao je umjetnik za Hinu.


Kako je objasnio, ciklus »Ljuske« u likovnom se smislu oslanja na istu ideju, ali te su se slike odvojile i oslobodile blind-rame i izašle u prostor kao reljefi.




»To su čisti reljefi, no oni su i dalje otisci situacija koje su meni bile zanimljive iz mog okruženja«, dodao je.


Prema riječima autorice predgovora Ivane Mance, radovi okupljeni na ovoj izložbi tvore ambijentalnu cjelinu, imajući u vidu prizemni prostor Gliptoteke, a postavljeni su rahlo, što odgovara njihovoj naravi.


»Budući da se ne radi o klasičnim okulocentričnim slikama, već zapravo o radovima koji su ujedno i slike i skulpture, koji su u prostoru i od prostora i nastali te ga svojim sastavom, svojom građom traže i dozivaju, okolna praznina je nužna sastavnica njihova performativa«, ustvrdila je.


Ervin Jahić smatra kako se kombinirana tehnika koju Todorović koristi posljednjih godina u »Utiscima i ljuskama« rekreira i reartikulira ideju o slojevitosti stvarnosti, njezinu naročitom jeziku i zahtjevima koji se postavljaju u procesu gledanja, doživljaja, percepcije.


Predrag Todorović (Drvar, 1966.) diplomirao je likovne umjetnosti na Pedagoškom fakultetu u Rijeci 1990. godine. Izlagao je na više od 40 samostalnih te brojnim grupnim izložbama na lokalnom i međunarodnom nivou. Njegova su djela zastupljena u fundusu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb te Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, kao i u brojnim privatnim zbirkama u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja. Njegova se izložba u Gliptoteci može razgledati do 10. siječnja.