Informativna izložba

U Tower Centru Rijeka otvorena izložba o programskom pravcu Lungomare Art EPK 2020

Hina

Lungomare Art

Lungomare Art



RIJEKA Informativna izložba o programskom pravcu Lungomare Art projekta Rijeka 2020 – Europske prijestolnice kulture, u sklopu kojeg će poznati umjetnici na svjetskoj razini izraditi i postaviti skulpture i instalacije u deset mjesta uzduž kvarnerske obale, otvorena je u srijedu u trgovačkom centru Tower Centar u Rijeci.


Izložba na samostojećima panoima na četvrtkom katu trgovačkog centra predstavlja lokacije i umjetnike ovog programskog pravca.


Direktorica Rijeka 2020 Emina Višnić rekla je da s tom izložbom ostvaruje ideja o izlasku među ljude s promotivnim aktivnostima. Kroz Centar prođe dnevno od 10 do 15 tisuća ljudi te je to vrijedna prilika za predstavljanje nas koji radimo programe, rekla je Višnić.




Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je da će skulpture i instalacije ostati kao nasljeđe projekta EPK te tako potaknuti stvaranje nove kulture i turističke atrakcije.


Voditeljica programskog pravca Lungomare Art Iva Kelentrić ocijenila je da je vrijednost skulptura i umjetničkih instalacija u tome što će naglasiti specifičnosti lokaliteta, i to ne one najprepoznatljivije, nego skrivenije, koje će umjetnici prepoznati i ostvariti ih kroz svoj rad.


Kelentrić je istaknula da se na taj način vrijedni kulturni projekti izmještaju iz uobičajenih lokacija, velikih gradova i kulturnih centara, galerija i muzeja, u manje sredine, na mjesta mnogo bliža svim građanima.


Od lokacija je izdvojila plažu Grčevo na istočnoj strani Rijeke, na kojoj neće raditi istaknuti umjetnici, nego studenti Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci radi čega je pokrenut dvosemestralni program o umjetnosti u javnom prostoru.


Umjetnički radovi koji imaju funkcionalnu vrijednost


Umjetnički radovi u sklopu Lungomare Art programa imaju i funkcionalnu vrijednost – neki od njih nova su odmorišta, igrališta, mjesta za razgovor i učenje. istraživanje može se odabrati bilo koja lokacija. Lokacije ostvarenja djela su Brseč, Lovranska Draga, Volosko, ribarnica u Rijeci, riječka plaža Grčevo, Kostrena, Crikvenica, Lopar na otoku Rabu, iznad Baške na otoku Krku i Mali Lošinj.


Autori su renomirani umjetnici i umjetnice, dizajneri i arhitekti Liam Gillick (Velika Britanija), Jiří Kovanda (Češka), Numen/For Use (Njemačka, Austrija, Hrvatska), Harumi Yukutake (Japan), Smiljan Radić (Čile), Marcela Correa (Čile), Sofie Thorsen (Danska/Austrija), Davor Sanvincenti (Hrvatska), Pavel Mrkus (Češka), Igor Eškinja (Hrvatska), Ilona Németh (Slovačka), Marián Ravasz (Slovačka) i Nika Laginja (Hrvatska).


Potpisani su i ugovori o suradnji Tower Centra i programskih pravaca Lungomare Art i Dječja kuća, a potpisnice su bile Iva Kelentirć, voditeljica programskog pravca Dječja kuća Jelena Milić i direktorica Tower Centra Maja Baković.


Izložba u Tower Centru ostaje otvorena do 11. listopada