Izložba

U sklopu ciklusa “Dijalog na kvadrat” u Kloviću izlažu četiri umjetnika različite provenijencije

Kim Cuculić

Izlažu Branko Lenić, Đanino Božić, Klavdij Tutta i Brut Carniollus



RIJEKA – U sklopu ciklusa Dijalog na kvadrat u Galeriji »Juraj Klović« 18. ožujka bit će otvorena izložba »(Re)konstrukcijom sjećanja«, na kojoj izlažu Branko Lenić, Đanino Božić, Klavdij Tutta i Brut Carniollus. Kako ovim povodom navodi Ervin Dubrović, riječ je o umjetnicima podosta različite provenijencije.


– Svaki sa svojim vlastitim, posebnim ishodištem stigli su do bliskih obzorja i još učvrstili svoja polazišta zajedničkom izložbom. Svima je zajedničko sastavljanje vlastitog svijeta od naročitih elemenata, dijelova ili – krhotina. Za njih svijet, u svakom slučaju, nije jedinstven i neponovljiv, upravo obratno uvijek se iznova rađa i – preporađa! To znači da upotrijebljeni elementi ne ograničavaju presudno vizualnost, naprotiv, osnovni je cilj dobiti novu vrijednost, svijet koji nije unaprijed determiniran. Nastajanje novoga djela ne razvija se nužno u posve očekivanom i pretpostavljenom pravcu.


Posebna je zanimljivost i zgodna okolnost da svaki od umjetnika ima ishodište u drugome »zanatu«. Đanino je prvenstveno kipar, Branko grafičar – dizajner, Brut je fotograf, a Klavdij slikar.




Iako je već odavno prošireno uvjerenje da umjetnici više nisu primarno određeni »strukom« – slikarskom, kiparskom, grafičkom ili fotografskom – nego da su naprosto umjetnici, upravo zato što ne žele biti limitirani materijalom i tehnikom, činjenica je i nadalje da je struka bitno i neizbježno polazište. Ono temeljno i čvrsto od čega svjesno – nesvjesno kreću u umjetničku akciju.


Kako je riječ o umjetnicima iste generacije, koja je također važna okosnica okupljanja i zbližavanja, koji već desetljećima djeluju, njihovi najnoviji radovi naprosto ne mogu tumačiti izdvojeno bez razumijevanja cjeline njihova opusa, osvrnuo se Dubrović.


Klavdij Tutta rođen je 1958. godine u Postojni. Studirao je na Fakultetu dizajna u Ljubljani. Na Akademiji likovnih umjetnosti diplomirao je i završio poslijediplomski studij grafike. Bavi se slikarstvom, grafikom i predmetima. Brut Carniollus vizualni je umjetnik i fotograf specijaliziran za digitalni kolaž temeljen na fotografiji. Đanino Božić (1961., Pula) diplomirao je 1986. likovne umjetnosti (skulpturu) na Pedagoškom fakultetu u Rijeci. Samostalne izložbe priređuje od 1984. Branko Lenić rođen je u Rijeci 1954. godine. Pohađao je školu crtanja i slikanja kod Romola Venuccija (1972. – 1976). Diplomirao je grafiku na Odsjeku za likovne umjetnosti Pedagoškog fakulteta u Rijeci.


Autorsku glazbu inspiriranu likovnim djelima skladao je i izvodi Cyborgix 4E75 u suradnji s Jasminom Jazzy. (K. C.)