Lapis Lazuli

U Galeriji Laurus izloženi radovi akademske slikarice Nikoline Šimunović

Aleksandra Kućel Ilić



LOVRAN – Nova izložba otvorena je u Galeriji Laurus u Lovranu, a nosi naziv »Lapis Lazuli/odabrani radovi« i na njoj je radove izložila akademska slikarica Nikolina Šimunović. Nakon što je izložba tijekom 2021. bila izložena u Dubrovniku u Galeriji umjetnina i Zagrebu u Galeriji Forum, autorica je odabrane radove izložila u Galeriji Laurus u Lovranu gdje će se moći pogledati sve do 6. studenog. Izložbu je otvorila umjetnica i profesorica na APURI-ju Darija Žmak Kunić, članica umjetničkog savjeta Galerije Laurus.


– U kontekstu vrlo tjeskobne i nepredvidive 2020. godine nastala su nova djela umjetnice Nikoline Šimunović. Ona su nastavak njezinih dosadašnjih nastojanja da prikaže nepregledne duhovne prostore vlastitoga bića, kao i prostora u kojima ono obitava. Djela su to koja su »napučena« materijom i duhovnošću, u svoj svojoj dubini i širini, do krajnjih granica. Iz površina slika izranja mnoštvo kompozicija nastalih od minijaturnih crteža, paus papira, prozirnog organdija i tila prošivenih koncem i vunicom koji povezuju sve te različite materijale i čine da se oni međusobno sljube u dubinama plavetnila. Jasno je koliko umjetnica voli eksperimentirati s tehnikama, iznad svega s kolažom koji se kroz godine pokazao njezinim osnovnim postupkom na koji se lijepe i našivaju različiti drugi likovni postupci. Višeslojno tretiranje površine primarna je metoda koju koristi u izgradnji strukture slike – napisala je u katalogu koji prati izložbu Anita Ruso.


Izložba je dio programa ART- LAURUS 2021, Umjetničke organizacije P.A.L., a financiran je sredstvima Općine Lovran i PGŽ-a.