Prijem novih umjetnika

U Galeriji Juraj Klović sutra izložba novoprimljenih članova HDLU-a Rijeka

Davor Mandić



RIJEKA – Otvorenje izložbe na kojoj će se predstaviti novoprimljeni članovi HDLU-a Rijeka održat će se u utorak, 21. veljače 2023. u riječkoj Galeriji Juraj Klović u 19 sati. Svoje će radove pokazati: Ivana Barić, Ljiljana Fučkor Grahovac, Branko Gulin, Gordana Grubišić, Josipa Komljenović, Goran Kosić, Ivan Kosić, Monika Kukučević, Omar Lović, Ivana Postić, Miljenko Šegulja, Marijana Vargić Petričušić, Nora Xharrahi, Toni Živković i Nevenko Žunić.


Kako kažu u HDLU-u Rijeka, oni svake godine primaju nove umjetnike u svoje članstvo.


– Komisija koja je razmatrala pristigle zamolbe u 2022. godini sastojala se od članova Umjetničkog savjeta: Silvije Đolonge, Luise Ritoše i Istoga Žorža, kao i od povjesničara umjetnosti, posebno angažiranih za tu svrhu: Nadežde Elezović i Sabrine Žigo. Njihov odabir potvrđen je na prvoj slijedećoj Skupštini HDLU-a Rijeka – kaže se u najavi izložbe.




Ističu u HDLU-u Rijeka i činjenicu da se pri odabiru radova poštivala različitost izlagača te su izložena djela putem kojih su se umjetnici i prijavili na natječaj.


– Ove godine kandidati su bili vrlo različiti. Ipak većinom su to bili mladi autori sa završenom riječkom Akademijom promijenjenih umjetnosti, ali zastupljena je i umjetnica s Akademije za likovno umetnost in oblikovanje u Ljubljani, kao i umjetnici koji su već stekli zavidnu umjetničku reputaciju: Branko Gulin, Miljenko Šegulja i Nevenko Žunić. Svaki od njih predstavlja se s nekoliko radova koji daju uvid u njihovo stvaralaštvo. Uz dominantno slikarstvo ove godine prisutni su i kiparski radovi, kao i fotografije autora koju su već nagradama potvrdili svoju kvalitetu – kaže se u najavi.


Izložba ostaje otvorena do 7. ožujka 2023.