Šesnaesti put

Tradicionalna muzejska manifestacija: Noć muzeja 2021. postaje digitalna

Davor Mandić

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja / Foto PPMHP

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja / Foto PPMHP

Sto sedamdeset jedan sudionik ovogodišnjeg izdanja – a među njima i šest riječkih – ponudit će pregršt »analognih«, onih uživo, ali i digitalnih sadržaja, a sve pod zajedničkom temom »Zadaće muzeja u uvjetima kriza«



RIJEKA  Nema straha za Noć muzeja. Ovu žilavu manifestaciju, koja je od svojih početaka uspješno odolijevala kritikama o profanaciji ideje građanskog (su)života s muzejima, ni korona kriza nije zaustavila. Na radost mnogih koji će i ove godine pohrliti u njeno okrilje, analogno ili digitalno. Noć muzeja 2021., naime, u ovom je svom šesnaestom izdanju očekivano postala Digitalna noć muzeja, održat će se u petak 29. siječnja na 171 (digitalnoj) lokaciji, kako nam to javlja organizator Hrvatsko muzejsko društvo.



Toliko je, naime, sudionika prijavilo svoje programe, što organizatore, kako to kažu, iznimno veseli, jer po njima potvrđuje opravdanost kreiranja kulturnih sadržaja i komuniciranja tih sadržaja publici i najširoj javnosti i u otežanim uvjetima. Stoga je i tema ovogodišnje Noći muzeja »Zadaće muzeja u uvjetima kriza«.



– U okolnostima globalne krize proteklih mjeseci izazvane pandemijom COVID-19, u Hrvatskoj i razornim potresom u Zagrebu, a nedavno u Petrinji, Sisku i Glini, većina muzejskih i sličnih kulturnih događanja preselila se u digitalne kanale komuniciranja i prijenosa sadržaja, sukladno epidemiološkim mjerama i nakon teških stradanja muzeja u potresu. Organiziranjem Digitalne Noći muzeja iskazuje se velik interes brojnih sudionika i najšire javnosti za sadržajima koje su muzejske i druge institucije proteklu godinu kreirale i nudile javnosti putem digitalnih medija – kaže se u najavi događaja te ističe da će posjetitelji Noći muzeja moći od 18 do 23 sata pretraživati sadržaje putem digitalne platforme nocmuzeja.hr, društvenih mreža, digitalnih aplikacija, kao i stranica pojedinih ustanova.


Masovnost posjeta




Svemu se priključio i HRT koji je pripremio poseban program na HTV-u, u kojem će predstaviti izbor iz virtualnih programa i sadržaja u hrvatskim, ali i nekim inozemnim muzejima.



Kako ističu u HMD-u, proteklih petnaest godina Noć muzeja je obilježila upravo masovnost posjeta muzejima koja je prelazila i brojku od 300.000 posjeta tijekom jedne noći, a uspjehu su po njima pridonijele brojne muzejske, baštinske, znanstvene i obrazovne institucije, kreirajući atraktivne programe koji su privlačili kako tradicionalnu muzejsku publiku, tako i »novu publiku« koja je dijelom potekla i nastala i na programima Noći muzeja.


Dakako, u tom smjeru su upućivane i kritike Noći muzeja, koja tu »novu publiku« nije uspjela sadržajnije dovesti u muzeje, na njihove redovne programe, već joj dala lažnu potvrdu da je u toj jednoj noći odradila svoj godišnji »muzejski život«, onako kako na Interliberu eventualno odradi svoj godišnji »knjižni život«. No takve su kritike, moramo priznati, sve tiše; manifestacija se etablirala i opstala čak i u ovim teškim vremenima za kulturu, zahvaljujući i digitalnom simulakrumu.


U Noći muzeja 2021. službeno će sudjelovati i šest riječkih organizatora. Muzej grada Rijeke, kao najreprezentativnija riječka muzejska ustanova, u Noći muzeja ove godine nudi i »analogni« razgled na dvjema lokacijama, u svojem novom sjedištu u Palači šećera te u željezničkom skladištu na Trgu Žabica 4, gdje je postavljena izložba torpeda.


– Poštujući aktualne mjere epidemiološke zaštite, na objema lokacijama ulazit će se u grupama, s prethodno podignutim ulaznicama. U Palaču šećera, gdje se može vidjeti stalni postav posvećen gradskoj povijesti, ulazi se u dvije grupe po 25 osoba, i to u razmacima od dva sata, što znači u 18, 20 i 22 sata. Razgledavanje postava se u sva tri termina organizira uz stručno vodstvo. Posjet izložbi »Riječki torpedo – prvi na svijetu« na Žabici također se organizira u grupama. Riječ je o grupama od 30 osoba, s time da se u prostor ulazi u razmacima od jedan sat, što znači u 18, 19, 20, 21 i 22 sata. Stručno vodstvo tom izložbom organizira se u 20 sati. Ulaznice su besplatne i mogu se podići na ulaznom pultu Palače šećera, za obje izložbene lokacije – kažu u Muzeju grada, dodajući da je za sve one koji ne budu mogli osobno u Noći muzeja razgledati postav u Palači šećera, Muzej postavio na svoju Facebook stranicu 14-minutni videoprilog koji vodi kroz dijelove stalnog postava.


TV-emisija PPMHP-a


Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka osim besplatnih razgleda svojih lokacija – sjedišta u Guvernerovoj palači (9 – 20 sati), Muzejske zbirke Kastavštine (10 – 12 sati) i Memorijalnog centra Lipa pamti (10 – 17 sati) – nudi i raznolik digitalni sadržaj na Facebooku te online izložbu »Granice – između reda i kaosa«, ali i jednu inovaciju u obliku televizijske emisije.
– Potaknuta stvarnošću u kojoj živimo, tema ovogodišnje Noći muzeja je »Zadaće muzeja u uvjetima kriza«. Naglasak je na zajedništvu, suradnji i solidarnosti ne samo u brizi za baštinu, već i u brizi za druge, najugroženije i najpogođenije krizom. Zadaća muzeja u kriznim situacijama je da baštinu koju čuva stavi u funkciju ukazivanja na one ljudske i civilizacijske vrijednosti koje nam mogu pomoći da krizu prevladamo, a to su, između ostalog, briga za drugoga, požrtvovnost, odgovornost, solidarnost, zajedništvo i dijalog. No, danas nije dovoljno da muzeji na te vrijednosti samo ukazuju, nužno je da se u svojem radu tim vrijednostima i vode, što na svom primjeru PPMHP pokazuje suradnjom s Građanskim muzejskim vijećem, koje je Muzej osnovao 2019. i koje čini pet udruga civilnog društva.


U nadi da ćemo se iduće godine ponovo vidjeti u mnoštvu u kojem smo se svake godine viđali u našem muzeju, ove godine, poštujući epidemiološke mjere, pozivamo naše sugrađane i posjetitelje da Noć muzeja provedu u svom domu uz Kanal RI i PPMHP prateći prigodnu emisiju »Muzej u zajednici«, koja će se emitirati 29. siječnja u 20.30 sati – kažu u PPMHP-u, dodajući da će se u emisiji uz djelatnike muzeja i polaznike muzejske dramske radionice Dramci iz Guvera predstaviti Udruga gluhih i nagluhih Primorsko-goranske županije, Udruga u kulturi Stol iz Kraljevice, Udruga za pomoć ovisnicima Vida iz Rijeke, Udruga Specijalne policije iz Domovinskog rata Ajkula te članovi Kreativnog kolektiva Kombinat.


Prirodoslovni muzej Rijeka, koji često bude hit među najmlađim posjetiteljima, najavljuje edukativnu, zabavnu i informativnu večer.


– U vremenu od 18 do 20 sati prošećite muzejskim prostorima na adresi Lorenzov prolaz 1 i razgledajte stalne postave i izložbe »koRAK po koRAK… otkrivamo rakove« te »Biljni svijet s obje strane zida«.


S početkom od 18 sati na društvenoj mreži Facebook započinje digitalni program – kažu u Prirodoslovnom muzeju.
Program »Edukativni kviz 10 koraka« upoznat će sudionike s morskim beskralježnjacima i rakovima od 18.30 do 18.45 sati; misterioznu »Nevidljivu poruku« kreirat će »kućni šašavi znanstvenici« od 18.45 do 19 sati; u zajedničkom videu »Muzeji u krizi« muzealci progovaraju o svojim osobim doživljajima protekle godine od 19 do 19.30 sati; digitalna platforma »Plavo oko« predstavit će se od 19.30 do 20 sati, a kroz kratki video od 20 do 20.15 sati zainteresirani će moći zaviriti u budući stalni postav »Divljina s pogledom na more« u Kaštelu Zrinskih.


Podijeljene sve ulaznice


U Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci sretni posjetitelji moći će od 17 do 22 sata pogledati izložbu »51000 Balthazargrad«, uz besplatno audiovodstvo u trajanju od 20 minuta. Sretni, zato što su nam javili da je 250 besplatnih ulaznica za pet obilazaka podijeljeno još u srijedu i novih ulaznica za Noć muzeja neće biti, zbog poznatih epidemioloških mjera. Online program MMSU-a predstavlja, pak, kako kažu, »prvu online Kamov umjetničku rezidenciju nastalu u trenutku rastuće ranjivosti kulturnog i umjetničkog sektora, kada je podrška umjetničkoj zajednici u istraživanju i radu potrebna više nego inače. Umjetnici Tina Gverović i Ben Cain osmislili su rad Cut Out, a Tanja Vrvilo se predstavlja projektom Kamov ide u kino.
Galerija Kortil, koja djeluje u sklopu Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, u Noći muzeja donosi dvije izvedbe performansa »(Ne) mrzimo baš sve?« autorice Martine Hrlić Rogić, u 19 i 20 sati.
– Performans se bavi temom govora mržnje trajno fiksiranog šaranjem grafita po riječkim fasadama, koji je tako postao dijelom životnog prostora grada, svakodnevnog govora i sustava (bez)vrijednosti. Reakcije nema ni one sustava, a niti one čovjeka, građanina, susjeda. Znači li to da smo na takav diskurs svjesno pristali ili smo samo posustali, a moguće i posrnuli, kao ljudi – pitaju se u Kortilu.
Fotoklub Rijeka donosi izložbu fotografija obnove Palače šećera Marije Lazanje Dušević, čije je otvorenje zakazano u 18 sati. Osim ovih »službenih programa«, Rijeka 2020 najavljuje da će u povodu Noći muzeja posjet izložbi nogometnih memorabilija »Ovo je Rijeka – stotinu uspomena, jedna priča«, postavljenoj u Exportdrvu na Delti, biti besplatan za sve posjetitelje od 15 do 24 sata. Muzej Peek & Poke najavio je na Facebooku 45-minutne obilaske za po 10 posjetitelja od 18 do 23 sata.