Ministarstvo kulture i medija

Projekt Vlatke Horvat predstavljat će Hrvatsku na 60. Venecijanskom bijenalu

Hina

Projekt „Priručnim sredstvima – By the Means at Hand“ umjetnice Vlatke Horvat i povjerenice Antonie Majače / Foto Ministarstvo kulture

Projekt „Priručnim sredstvima – By the Means at Hand“ umjetnice Vlatke Horvat i povjerenice Antonie Majače / Foto Ministarstvo kulture

Kako je obrazložila Vesna Meštrić, "novi umjetnički rad Vlatke Horvat najkvalitetnije odgovara na zadanu temu jubilarnog izdanja Venecijanskog bijenala  'Stranci posvuda – Foreigners Everywhere'



Projekt umjetnice Vlatke Horvat i povjerenice Antonije Majače “Priručnim sredstvima – By the Means at Hand” predstavljat će Hrvatsku na 60. Venecijanskom bijenalu, priopćilo je u utorak Ministarstvo kulture i medija.


Povjerenstvo je projekt izabralo jednoglasno nakon vrednovanja svih prijedloga pristiglih na Javni poziv za isticanje kandidature za povjerenika hrvatskog nastupa na Venecijanskom bijenalu – 60. Međunarodnoj izložbi vizualnih umjetnosti.


Kako je obrazložila predsjednica povjerenstva, v.d. ravnatelja Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu Vesna Meštrić, “novi umjetnički rad Vlatke Horvat ‘Priručnim sredstvima – By the Means at Hand’ najkvalitetnije odgovara na zadanu temu jubilarnog izdanja Venecijanskog bijenala  ‘Stranci posvuda – Foreigners Everywhere’ koju je postavio umjetnički direktor Adriano Pedrosa, ravnatelj Muzeja umjetnosti u São Paulu”.




Umjetnica i povjerenica – kustosica projekta, dodaje se u obrazloženju, i same žive u dijaspori te se na različite načine već godinama bave srodnim pitanjima i problemima u svojim višestranim praksama, a ovaj je projekt nova artikulacija njihovih dugogodišnjih istraživanja sustava interakcije i novih relacijskih ekonomija između ljudi, kao i između ljudi, objekata i procesa razmjene.


Uz Vesnu Meštrić, članovi povjerenstva bili su umjetnici Tomo Savić-Gecan, Kristian Kožul, Zoltan Novak i ravnateljica uprave za razvoj kulture i umjetnosti MKM Nevena Tudor Perković.


Na Javni poziv stiglo je dvanaest prijedloga, a povjerenstvo je istaknulo njihovu visoku kvalitetu i profesionalnu razinu, od sadržajne, organizacijske, produkcijske i promotivne do financijske, izrazivši nadu da će se “pronaći mogućnosti za realizaciju projekata izvan konteksta Venecijanskog bijenala u okviru izložbenih programa muzeja i galerija”.


Odabrani rad – vizualno bogata dinamična igra i privremeni umjetnički atelje


Odabrani rad Vlatke Horvat, ističe se u priopćenju, zamišljen je kao vizualno bogata, dinamična igra skulpturalnih elemenata, slika i crteža, a ujedno i privremeni umjetnički atelje u kojem će umjetnica boraviti u vrijeme bijenala.


Uzajamni procesi slanja crteža u Veneciju i iz nje putem raznih neformalnih putova i kurira, naglasit će dinamiku iskustva dijaspore, koju karakterizira kontinuirano kretanje – fizičko, emocionalno – između dvije ili više geografskih lokacija, između više mjesta koja doživljavamo kao “dom”, dodaje se.


Umjetnica se u radu bavi migracijom, društvenom raspršenošću i raseljavanjem ukazujući na širok raspon drugih, širih tema kao što su alternativna logistika, spontana proizvodnja društvenih odnosa, neformalna ekonomija i ekonomija darivanja te ideja povjerenja, navodi se u priopćenju.


Osim toga, umjetnica, na ključnoj infrastrukturnoj razini, polazi od prepoznavanja izvanrednog stanja kada je u pitanju klimatska kriza te značajnog ekološkog otiska institucionaliziranih načina proizvodnje, transporta i prezentacije suvremene umjetnosti, kao i naknadno, obično nevidljivo, zbrinjavanje izložbenog građevinskog materijala.


Projekt “Priručnim sredstvima – By the Means at Hand” bit će realiziran kao akumulirajuća izložba umjetničkih radova velikog broja međunarodnih umjetnika koji žive “kao stranci”, reflektirajući pitanja i iskustva dijaspore, te istovremeno, kao njihova međusobna intimna, društvena i performativna razmjena, koja se odvija tijekom cjelokupnog trajanja bijenala.


Vlatka Horvat izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama u muzejima i galerijama među kojima su Kunsthaus Graz, the Kitchen (New York), Museums Sheffield (UK), Oregon Contemporary Art Center (Portland, SAD), Boston University Art Gallery, Bergen Kunsthall, CAPRI (Düsseldorf), Kunstlerhouse Bremen, Spike Island (Bristol), Austrian Cultural Forum (NYC), Artists Space (NYC), MSU Zagreb. Uz to realizirala je niz naručenih autorskih projekata.


Povjerenica Antonia Majača živi i radi na relaciji Venecija – Berlin, a uz izložbene projekte, njezino područje istraživanja uključuje i političku filozofiju, kritičke studije, epistemologiju tehnologije i intelektualnu povijest. Od 2019. do 2021. bila je glavna istraživačica umjetničko-istraživačkog projekta “The Incomputable” na IZK – Institutu za suvremenu umjetnost Tehnološkog sveučilišta u Grazu, te je urednica publikacije “Incomputable Earth: Digital Technologies and the Anthropocene” (“Neizračunljiva zemlja: digitalne tehnologije i antropocen”, Bloomsbury, 2024.).