Odlazak u 94. godini

Preminuo nagrađivani crtač stripova Julio Radilović Jules

Hina

Julio Radilović - Jules / Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Julio Radilović - Jules / Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Dobitnik je niza nagrada, među kojima su Grand Prix na prvom Salonu stripa u Vinkovcima 1984. i nagrada za životno djelo 1996. Dobitnik je i Nagrade Andrija Maurović za životno djelo 2010, a 2001. odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića



Hrvatski crtač stripova Julio Radilović Jules preminuo je u srijedu, 26. siječnja u 94. godini, objavila je udruga Stripforum.


Julio Radilović rodio se 24. rujna 1928. u Mariboru.


Godine 1952. završio je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu i iste godine objavio strip “Neznanac”.




Svojim stripovima nastavlja tradiciju hrvatskoga realističnog narativnog stripa. Suradnik je više zagrebačkih časopisa, osobito “Plavoga vjesnika”, a objavljivao je u mnogobrojnim inozemnim časopisima.


Od 1956. godine počinje crtati serijal “Kroz minula stoljeća”, povijesnu sagu od dolaska Hrvata na Jadran do provale Tatara u 13. stoljeću, po scenarijima Zvonimira Furtingera, a autor je i stripova “Afričke pustolovine”, “Herlock Sholmes”, “Pobuna u Kiboku”, “Zakletva huronskog poglavice” i dr.


Dobitnik je niza nagrada, među kojima su Grand Prix na prvom Salonu stripa u Vinkovcima 1984. i nagrada za životno djelo 1996. Dobitnik je i Nagrade Andrija Maurović za životno djelo 2010, a 2001. odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.