Apokalipsa u oku kamere

Photo by Marko Gracin: Tuga prirode i društva

Marinko Krmpotić

Fotoreporter Novog lista predstavlja dio fotografija nastalih početkom veljače. Ponajboljih 35 fotografija bit će izloženo na prodajnoj izložbi, a neke od njih potom i na Trgu bana Jelačića



Predstojećeg će petka u auli Poglavarstva Grada Zagreba u 11 sati biti otvorena izložba fotografija kojom, pod nazvom »Tuga prirode i društva«, fotoreporter Novog lista Marko Gracin predstavlja dio svojih fotografija nastalih početkom veljače, tijekom trajanja nezapamćene elementarne nepogode koja je u obliku ledene kiše Goranima i državnim poduzećima kao što su Hrvatske šume i Hrvatska elektroprivreda nanijela goleme štete.


   Sva dramatičnost tih dana, kada je Gorski kotar doslovce bio ne samo odsječen od svijeta, već i okovan naslagama leda koje su rušile čelične stupove dalekovoda kao da su šibice te nemilice harala goranskim šumama lomeći grane i debla stabala, zabilježena je okom Gracinove kamere, a 35 ponajboljih fotografija s niza različitih goranskih lokacija bit će izloženo na ovoj humanitarnoj prodajnoj izložbi. Riječ je o fotografijama u boji, dimenzija 50 x 70, koje će biti postavljene na jednometarske panoe.


   Na ideju o izložbi došao je sam autor kojeg je delnički gradonačelnik Ivica Knežević uputio na Poglavarstvo Grada Zagreba, a potom su veliku ulogu u organizaciji odigrali članovi Društva »Goranin« iz Zagreba te, posebice, Primorsko-goranska županija koja snosi većinu troškova oko organizacije i čiji će predstavnik i otvoriti izložbu. U auli Poglavarstva Grada Zagreba izložba će biti postavljena od 25. pa do 30. travnja, uz napomenu da će dio fotografija biti 26. travnja prenesen na Trg bana Jelačića i postati dio priredbe »Gorski kotar u metropoli« koju već osmu godinu za redom organizira Društvo »Goranin« iz Zagreba. Izložba je prodajna, a svaki će kupac novac za kupljenu sliku uplaćivati na žiroračun koji je nedavno Društvo »Goranin« otvorilo pri organizaciji humanitarnog koncerta održanog u dvorani »Vatroslav Lisinski«. Broj tog posebnog humanitarnog računa je HR2723600001500395205 Društvo »Goranin«, Zagreb, s naznakom »Za Gorski kotar«. O namjeni prikupljenih sredstava (Gorska služba spašavanja, Javna vatrogasna postrojba Delnice ili nešto treće) javnost će na vrijeme biti obaviještena, a namjera autora je da izložba istog naziva, ali vjerojatno s nekim drugim fotografijama, bude postavljena i u drugim sredinama (Rijeka, Bakar, goranske općine i gradovi) kako bi se i na taj način Goranima pružila pomoć u saniranju posljedica elementarne nepogode koja nikad u ovako žestokom obliku nije pogodila područje Gorskog kotara.