Galerija "Juraj Klović"

Otvorena izložba Marijana Mavrića: Suglasje krša i mora, ritam zemlje, vegetacije i tragova čovjeka

Kim Cuculić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Za motive odabire primorski krajolik, suglasje krša i mora, ritam zemlje, vegetacije i tragova čovjeka. U najnovijem ciklusu slike su u osnovi apstraktne, bazirane na realnosti sagledavaju kraj kroz metaforu i poetiku



RIJEKA U povodu 3. svibnja – 80. rođendana autora i Dan oslobođenja Rijeke, u Galeriji »Juraj Klović« otvorena je samostalna izložba Marijana Mavrića. Kako je istaknula Jasna Rodin, Mavrić je prepoznatljiv po svojem stilu i jedinstvenom opusu.

Foto galerija: Izložba slika Marijana Mavrića Foto: Vedran Karuza



– Ono po čemu se autorski ističe i pozicionira u širem umjetničkom kontekstu specifičnost je poetike rukopisa i kolorita. Za motive odabire primorski krajolik, suglasje krša i mora, ritam zemlje, vegetacije i tragova čovjeka. U najnovijem ciklusu slike su u osnovi apstraktne, bazirane na realnosti sagledavaju kraj kroz metaforu i poetiku. Ponikve i škrape, kamenice, doline, polja, suhozidi i more, osjećajnost i energija sjaje iz njegovih platna punih pozitivizma i ljepote. Slikajući, on stvara sklad i ravnotežu kolorističkog suglasja. Blagim sivim tonovima kamena i stijene često uokviruje i kontrastira prizore unoseći odmjerenost i mirnoću.  Površine se sjaje i nadopunjuju, rastu i mijenjaju. U bazi je crtež neprimjetan i osnovan, nosi kompoziciju i pruža dubinu, potezi su odmjereni i grade sugestivno tkivo slike. Boja je prozračna i razrađena, puna nježnih i izbalansiranih nijansi. Obogaćena je tankom koprenom zračnosti, ritam je uravnotežen i harmoničan, ujednačen konstantom svjetla, osvrnula se Rodin.


Marijan Mavrić rođen je 3. svibnja 1942. u Selcu. Grafičku školu završio je u Zagrebu 1960. Prvi put se predstavio 1966. na skupnoj izložbi u okviru slikarske kolonije u Biogradu na moru. Svoju prvu samostalnu izložbu imao je 1977. u Crikvenici. Od tada je održao više od 100 samostalnih izložaba u zemlji i inozemstvu te sudjelovao na mnogim skupnim izložbama. Njegovi brojni radovi nalaze se u javnim prostorima i u privatnom vlasništvu diljem svijeta. Osim slikarstvom bavi se i grafičkim dizajnom. Od 1977. član je HDLU-a u Zagrebu, a potom i HDLU-a Rijeka. Do umirovljenja bio je član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.