Neobična izložba

Otvorena izložba “Linija u šetnji” Ivana Midžića i Nataše Govedić

Edita Burburan

J. SVETIĆ-KONTRALIHT

J. SVETIĆ-KONTRALIHT

Poznato je kako u vizualnim umjetnostima upravo linija predstavlja autora otkrivajući ga već u samom potezu. Tako je i ovdje svaki autor predstavio sebe pa u izloženim radovima ima različitih crta



ZAGREB – Neobična izložba Ivana Midžića i Nataše Govedić, pod naslovom »Linija u šetnji«, otvorena je u zagrebačkoj Galeriji Događanja na kojoj je izloženo ukupno 279 radova koje je umjetnik skupljao posljednjih desetak godina.


Ova grupna izložba u kojoj sudjeluju nastavnici, pjesnikinje, slučajni prolaznici, djeca, glazbenici, slikari, kuharice, kiparice, beskućnici, profesori slikarstva, prevoditeljice, fotografkinje, zanatlije svih dobi i obrazovanja, rodova i klasa pokazali su kako je linija osnova značajke misli i zajedničke kreacije. Kazališna kritičarka Nataša Govedić uz svaki rad dodala je po jedno pitanje kako bi svaku liniju odvela još dalje.


Skupni izložbeni čin


Prema riječima autora, krenuli su od Kleejevih »Pedagoških skica« iz 1952. godine, gdje slavni učitelj crtanja daje uputu studentima da izvedu liniju u šetnju bez cilja. Poznato je kako u vizualnim umjetnostima upravo linija predstavlja autora otkrivajući ga već u samom potezu. Tako je i ovdje svaki autor predstavio sebe pa u 279 radova ima različitih crta – od krivudavih, razgranatih, premreženih i čvrstih, do opreznih, sigurnih, samosvojnih, nježnih i žestokih…




Osim što linija predstavlja autora cjelovito, ona je neprestani živi događaj, a ovim skupnim izložbenim činom obilježena je i njena komunalnost. Osim autorskog potpisa, pravo linije je da odluta izvan muzeja, preseli se na prostore gradskih površina kao grafit na zidovima, odjeći, bilježnicama i blokovima koje iscrtavamo u nekim trenucima čekanja, koje umjetnik smatra jednako važnim kao i one zaštićene eksponate.


Linija nakon linije


Na ovoj neobičnoj grupnoj izložbi Ivan Midžić i Nataša Govedić iznistiraju na istovremenoj demokratičnosti i sofisticiranosti linije kao temelju vizualnih umjetnosti. Svi posjetitelji izložbe ujedno će imati priliku nacrtati svoju liniju, čime će sudjelovati na sljedećoj grupnoj izložbi umjetnika koja će se održati u Galeriji »Vasko Lipovac« u Splitu najesen ove godine pod nazivom »Linija nakon linije«.