Labin/Pula/Rijeka

Otvoren treći Bijenale industrijske umjetnosti

Kim Cuculić

Instalacija Giovannija Morbina / Snimio Marko GRACIN

Instalacija Giovannija Morbina / Snimio Marko GRACIN

Okupljenima u DKC-u Lamparna obratili su se Dean Zahtila, direktor Labin Art Expressa – organizatora Bijenala, Valter Glavičić, gradonačelnik Labina, Nevena Tudor Perković, savjetnica ministrice kulture i medija RH te i kustoski trojac koji čine Branka Benčić (nova ravnateljica riječkog MMSU-a), Gerald Matt i Christian Oxenius



RIJEKA Dvodnevni program otvorenja 15 izložbi u 6 gradova započeo je u Labinu svečanim otvorenjem 3. Bijenala industrijske umjetnosti – “Ravno u Sunce” te se nastavio otvorenjima u nekadašnjim tvorničkim prostorima u Raši i vodnjanskoj galeriji Apoteka.


Okupljenima u DKC-u Lamparna obratili su se Dean Zahtila, direktor Labin Art Expressa – organizatora Bijenala, Valter Glavičić, gradonačelnik Labina, Nevena Tudor Perković, savjetnica ministrice kulture i medija RH te i kustoski trojac koji čine Branka Benčić (nova ravnateljica riječkog MMSU-a), Gerald Matt i Christian Oxenius.


Program otvorenja nastavlja se danas na pulskom Forumu performansom Metal Gurua, otvorenjima izložbi u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre i Galeriji Amfiteatar, performansom Dragane Sapanjoš “Pilot” te otvorenjima grupnih izložbi u Umjetničkom paviljonu “Juraj Šporer” u Opatiji u 18 sati i glazbeno-izložbenim programom u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u 20 sati. U okviru Bijenala bit će predstavljeni radovi sedamdesetak umjetnik/ca i umjetničkih kolektiva.




Bijenale industrijske umjetnosti (IAB) međunarodna je izložba suvremene umjetnosti osnovana od strane umjetničkog kolektiva Labin Art Expressa XXI, zamišljena kao eksperimentalna platforma koja u svojem ishodištu polazi od industrijske topografije Istre i Rijeke.
Ovogodišnje izdanje tematski je podnaslovljeno “Ride Into the Sun – Ravno u Sunce”. Naslov je preuzet od istoimene pjesme legendarnih glazbenika Velvet Underground, a utjelovljuje imanentnu želju za boljim svijetom i životom.


Hana Miletić

Hana Miletić


MMSU kao partner, riječku epizodu Bijenala predstavlja kao jednodnevnu manifestaciju suvremenih umjetničkih praksi propitujući odnos između umjetnosti i društva s fokusima usidrenim u specifičnostima određenih lokacija. U tom smislu izložbom se dotiču i pitanja umjetničke i kulturne produkcije kao društvenog i ideološkog aparata, pitanja odnosa moći, politike i estetike, pogled se usmjerava na stanje propale proizvodne infrastrukture, razmatra nestajanje industrijske proizvodnje i slično.


Riječki Muzej moderne i suvremene umjetnosti radovima umjetnika Bojana Mucka, Romana Signera, Ulaya, Jana Fabrea i Silvia Lorussa želi upozoriti na još uvijek neriješeno pitanje pristupačnosti osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti kako u našem, tako i u većini drugih muzejskih prostora. Pored tog krucijalnog problema, radovima izloženim u potkrovlju Muzeja propituje se odnos rada i nerada te radikalni koncept svijeta post-rada koji napušta trenutačno dominantnu ideologiju rada.


Nevena Tudor Perković, savjetnica ministrice kulutre i medija RH u Raši

Nevena Tudor Perković, savjetnica ministrice kulutre i medija RH u Raši


U povodu otvorenja Bijenala industrijske umjetnosti, izložbe “ART / RAT / TRANZICIJA (1990. – 1991. – 2000. – 2010. – 2020. – 2021.) te završetka projekta Kantrida FKK 2020 – Europski kvart kulture, danas je u riječkoj Krešimirovoj ulici inauguriran novi klub Jadran. Tom prilikom u Maloj galeriji Jadran otvorena je izložba Ivana Kožarića “Bitva sa Golog otoka”.

Foto galerija: Instalacija Giovannija Morbina 'AutomaTic' Foto: Marko Gracin



Najavljen je i performans Marka Stamenkovića i radnika pod naslovom “S visina svjetlosti”, kao i prikazivanje dokumentarnog filma “Rikard Benčić, naprimjer” Nadije Mustapić i Marina Lukanovića. Danas se u Ulici Pavla Rittera Vitezovića postavlja i instalacija u javnom prostoru “AutomaTic” Giovannija Morbina.


Bit će predstavljen i peti strip album Vinka Barića “Nove dogodovštine Baroknog Čovjeka”, dok će performans “Izvanredno stanje” izvesti Gildo Bavčević. Na programu su i “Zvučni autoportreti sudionika”, netaktilna zvučna skulptura i izvedba Big Art Violić Banda. Tu je i izložba “Pik nekad i sad”, a u glazbenom dijelu programa najavljeni su Izet Medošević,  Naporno Suicid (Split), Sfumato (Zagreb), One Possible Option (Rijeka) i JeboTon ansambl (Zagreb).


U Maloj galeriji Jadran otvorena je izložba Ivana Kožarića "Bitva sa Golog otoka" / Snimio Marko GRACIN

U Maloj galeriji Jadran otvorena je izložba Ivana Kožarića “Bitva sa Golog otoka” / Snimio Marko GRACIN


Dodajmo i da će u opatijskom umjetničkom paviljonu “Juraj Šporer” biti postavljena monumentalna instalacija austrijskog umjetnika Marka Lulića “Hard and Soft No. 1”, ujedno i rekonstrukcija bazena hotelskog kompleksa Haludovo na otoku Krku iz 1970-ih te izloženi radovi drugih umjetnika.