Izložba djela Korane Gjalski Filipović

Osor ima “umjetnički četverokut”

Bojan Purić

Detalj s izložbe

Detalj s izložbe

Ovoga kolovoza osorski trg postao je četverokut kulture. Tu su Arheološka zbirka, »Oskarfest« te izložbe Marike Kandelaki i Korane Gjalski Filipović



OSOR – Ovoga kolovoza osorski trg postao je četverokut kulture. Na istočnoj strani desetljećima već djeluje Arheološka zbirka Osor, a tradicionalna je postala i međunarodna izložba karikatura »Oskarfest« u Društvenom domu, na južnoj strani je ex-katedrala u kojoj se održavaju koncerti Osorskih glazbenih večeri, u prostoriji Mjesnog odbora na zapadnoj strani postavljena je izložba skulptura i slika gruzijsko-američke umjetnice Marike Kandelaki, a sada je na sjevernoj strani – u bivšem poštanskom uredu – postavljena izložba slika i crteža »Let« zagrebačke umjetnice Korane Gjalski Filipović.



Njeni radovi bit će do kraja kolovoza dostupni publici od 19 do 22 sata, a povremeno i u prijepodnevnim satima. Korana Gjalski Filipović je zahvaljujući obiteljskim vezama česta gošća otoka, a ova je izložba posvećena pticama.


»Pitanje je nije li umjetničina ljubav prema pticama došla baš od njezinog krsnog kuma i velikog ilustratora i animalista Ivice Antolčića uz čije je slike koka i purana, čaplji i pijetlova rasla i odrasla, ne preuzevši njegov rukopis, nego tek ljubav prema motivu. Ako tražimo učitelja koji je kod Korane poticao, razigrane crte, siguran potez i dinamiku koja prolazi kroz realnost, ali se jednako tako od nje uzmiče, to je Koranina profesorica Zlatka Mencl Bajs, koja je bila nenadmašiva majstorica za poticanje individualnih predispozicija svojih učenica. A predispozicije je Korana imala po svome ocu akademskom slikaru Dragutinu Kovačeviću, od kojeg se dijametralno razlikuje po slikarskom temperamentu«, zabilježila je Branka Hlevnjak u katalogu izložbe.