Četvrt stoljeća rada

“Ni stijega ni bijega”: U Kortilu otvorena prva u nizu obljetničkih izložbi

Katarina Bošnjak

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Od svog otvorenja 1997. godine Galerija Kortil je organizirala više od 365 izložbi u suradnji s brojnim srodnim ustanovama, udrugama, umjetničkim organizacijama i autorima. Kustos Marijan Špoljar je izdvojio petnaest slikara i kipara



RIJEKA – U povodu obilježavanja 25 godina rada i postojanja Galerije Kortil na Sušaku, otvorena je izložba »Ni stijega ni bijega« čiju koncepciju potpisuje Marijan Špoljar. Ovo je tek prva u nizu obljetničkih izložbi kojima se publiku želi podsjetiti na najuspješnije suradnje i programe koje je Galerija ostvarila tijekom 25 godina rada.


Izložba se temelji na radovima velikana hrvatske postmoderne: Marija Ujević, Ivo Šebalj, Jože Ciuha, Matko Vekić, Zlatko Kauzlarić Atač, Zlatan Vrkljan, Ivo Prančić, Dražen Trogrlić, Gordana Kovačić, Slaven Macolić, Nenad Vorih, Anton Vrlić, Vladimir Gašparić Gapa, Fulvio Juričić i Bojan Šumonja.


Kako je na otvorenju izložbe objasnila voditeljica Galerije Jolanda Todorović, ova izložba važna je iz više razloga; osim zbog toga što ju je priredio Marijan Špoljar, izložba simbolizira i dugogodišnju suradnju s umjetničkom agencijom KOPART koja je u Rijeci djelovala od samog početka rada Galerije Kortil. Zadnji razlog je, naravno, obilježavanje prije spomenute godišnjice.


Poveznica među autorima




– Gotovo svi autori predstavljani na izložbi prvi put su samostalno izlagali u organizaciji umjetničke agencije KOPART, to je bila i nit vodilja programa – da se umjetnici i umjetnice riječkoj publici pokažu sa svojim cjelokupnim opusom. Vodeći se samo kvalitetom rada likovnih i kiparskih ostvarenja autora, surađivali smo s raznim autoritetima, povjesničarima umjetnosti, od kojih je jedan i Marijan Špoljar – kazao je Zdravko Kopas, voditelj KOPART-a.


Premda je izložba rađena s obljetničarskim povodom, njezina funkcija nije samo obilježavanje jubileja, već puno više od toga. Prema riječima Marijana Špoljara, zadatak ove izložbe, ali i one nadolazeće, je napraviti poveznicu između svih autora čiji su radovi predstavljeni i čiji će tek biti predstavljeni.


Čovjek i njegov svijet


Od svog otvorenja 1997. godine Galerija Kortil je organizirala više od 365 izložbi u suradnji s brojnim srodnim ustanovama, udrugama, umjetničkim organizacijama i autorima. U velikoj skupini autora koji su u proteklih 25 godina samostalno izlagali u Kortilu u organizaciji umjetničke agencije KOPART, kustos Marijan Špoljar je izdvojio petnaest slikara i kipara čiji je stalni i primarni interes – čovjek i njegov svijet. No, kako je sva umjetnost uvijek u znaku toga odnosa, specifičnost Špoljarovog izbora počiva na kreativnoj uvjerljivosti u čitanju te relacije, dakle, u snazi umjetnikova iskaza. Pri tome, premda preteže, nije nužna antropomorfna vizija niti samo zatvoreni svijet ljudske intime suočen s napastima realnoga svijeta, nego je primarna moć i snaga da se taj doživljeni odnos umjetnički interpretira.
Izložba će biti otvorena do 26. ožujka, a moći će se pogledati radnim danom od 10 do 13 sati i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati. Ulaz je slobodan.


Za organizirane grupne posjete tijekom trajanja izložbe potrebno je unaprijed se najaviti. Za ulaz nije potrebna COVID-potvrda, ali je obavezno korištenje zaštitne maske.