Riječka umjetnica

Nakon riječke aukcije Dijana Lukić izlaže i u austrijskom Villachu

Davor Mandić

Her Tarman Photo

Her Tarman Photo

U Galeriji Tart otvorena je izložba 36 slika Dijane Lukić iz dvaju opusa



Riječka umjetnica Dijana Lukić nakon uspješne ljetošnje aukcije slika u Rijeci otisnula se u Europu. Točnije u austrijski Villach, gdje joj je u Galeriji Tart otvorena izložba 36 slika iz dvaju opusa.


Prvi je riječki opus 20 tzv. selfija, u kojem tretira motiv autoportreta s naglaskom na emocionalna stanja, a drugi dio izložbe su slike nastale u rujnu u Villachu u sklopu umjetničkog projekta kojem je tema portretno slikarstvo.


Kako nam je sama umjetnica rekla, kao gost galerije ona je u 16 dana izradila 16 portreta s modelima i taj opus nazvala »Građani Villacha«.




– Ono što na prvi pogled upada u oči jest da građani, koji pripadaju raznim dobnim, socijalnim i etničkim skupinama, imaju izrazito naglašenu individualizaciju. Portreti su urađeni brzom tehnikom, s naglašenim potezima i kontrastima, a zahvaljujući korištenju oštre linije urezane u boji, slike nose i jaku grafičku ekspresiju – kaže umjetnica, koja svjedoči i da je slikala u interakciji s ljudima, pred publikom, pa su se prolaznici zaustavljali pred izlogom galerije i razgovarali s umjetnicom i modelom.


– Cilj projekta je približiti umjetnost običnom čovjeku i povezati ga direktno s umjetničkim procesom i s umjetnikom, kako bi se pojačalo obostrano razumijevanje, što je i programski cilj galerije koja djeluje već pet godina u centru Villacha – kaže umjetnica.


Osim ove izložbe, Galerija Tart trenutno priprema još tri grupne izložbe u koje će biti uključena i Dijana Lukić kao autorica angažiranih i kustoskih koncepata. Lukić je kao predsjednica udruge Kreativna industrija Europe u Rijeci pokrenula galerijski prostor Relativna galerija te je plan da se suradnja između riječke autorice i austrijskih kolega preseli i u Rijeku od proljeća 2021.