Galerija Vladimira Horvata

Intrigantan projekt: Postavljena izložba »Društvena golotinja« likovne umjetnice Dijane Lukić

Kim Cuculić



ZAGREB – Autorski studio FFV i Kreativna industrija Europe KIE predstavljaju intrigantnu izložbu »Društvena golotinja« likovne umjetnice Dijane Lukić, koja je postavljena u Galeriji Vladimira Horvata u Zagrebu. Izložba tematski propituje suvremene političko-sociološke fenomene: klasno ugnjetavanje, političke manipulacije, ali i kršenje građanskih prava.


Riječka angažirana umjetnica na velikim formatima, u tehnici ulja na platnu, dokumentira problematične društvene pojave – raskrinkava modele vladanja koji su sveprisutni u našoj svakodnevici i svojim ekspresivnim slikama snažno djeluje na publiku da osvijesti svoj status »suvremenog roba«, uhvaćenog u zamku konzumerizma i sitnih udobnosti kojima se potpuno umrtvljuje instinkt za pobunu. Iako izloženi opus datira iz 2014.- 2016. godine, upravo je vrlo aktualan jer propituje građanske slobode i ljudska prava.


Izložbu se može pogledati svakog radnog dana od 10 do 19 sati do 26. studenoga u 19 sati kad će biti upriličeno svečano zatvaranje s projekcijom filmova iste autorice, čime Autorski studio FFV kao domaćin izložbe zatvara filmsku godinu uz »Žensku večer«, predstavljajući autoricu Lukić, ali i dokumentarni film »Dijana« Evice Bubić koji govori o umjetničkom radu Dijane Lukić.




Dijana Lukić je angažirana umjetnica s riječkom adresom, poznata javnosti kao autorica koja svojim radom hrabro iskače iz svake vrste mainstreama, angažirana na strani obespravljenih i slabih, koja dugo vremena aktivno djeluje kroz slikarstvo, videoumjetnost te književnost. Imala je niz samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Nagrađivana je autorica drame. Više o umjetnici može se naći na www.dijanalukic.com.