KIE

U Relativnoj galeriji otvorena izložba u povodu 111 godina apstrakcije

Davor Mandić

Instalacija "365" Nevene Živić

Instalacija "365" Nevene Živić

Izložba uključuje 20 autora iz Hrvatske te dvoje iz Austrije, koji predstavljaju različite individualne izričaje što se kreću u rasponu od fluidnog do organskog



Kreativna industrija Europe i Relativna galerija na adresi Pomerio 18 pozivaju na međunarodnu grupnu izložbu »Apstrakcija«, osmišljenu u povodu 111 godina apstrakcije.


Kako kaže predsjednica KIE-a Dijana Lukić, prema definiciji, apstrakcija je sve ono čemu ne prepoznajemo oblika.


– Ali upravo su slikari apstrakcije pomogli da shvatimo da svijet oblika itekako postoji u onome čemu ne znamo dati imena, u neverbalnom i intuitivnom prostoru, u spiritualnom, u svijetu ideja, mašte, preklapanja realiteta i fizičkih pojavnosti.




Otkad je prema službenoj povijesti umjetnosti prije 111 godina Vasilij Kandinski naslikao prvu apstraktnu sliku, ova vrsta zaokuplja pažnju i maštu stvaralaca koji upravo apstrakcijom probijaju nametnuta ograničenja na individualnom i društvenom vizualnom području, u najširem smislu – kaže Lukić.



Napominje da izložba »Apstrakcija« uključuje 20 autora iz Hrvatske te dvoje iz Austrije, koji svi predstavljaju različite individualne izričaje koji se kreću u rasponu od intuitivnog, lirskog, fluidnog do organskog, materijalnog te metafizičkog ili matematičkog.


Zastupljeni su umjetnici Mario Oberhofer (At), Elisabeth Unterkofler (At), Mirela Peterlić, Nevena Živić, Marina Vlašić, Sanjin Bakotić, Ivan Tomečak, Ivan Paulić, Iva Puc, Aljona Brajković, Lea Čeč, Maja Horvat, Renata Vojnić, Sandra Ban, Iva Gašparić, Jelena Sitar Barbarić, Zlata Tomljenović, Snježana Boyd, Georgette Yvette Ponté, Sanja Simeunović Bajec, Darija Stipanić, Davor Kliman i Roberta Weissman Nagy.


Publika će na besplatnoj radionici 23. listopada u 12 sati u Relativnoj galeriji imati priliku okušati se u slikanju apstrakcije, pod vodstvom slikarice i likovne pedagoginje Mirele Peterlić.


Izložba će biti otvorena do 30. listopada 2021. godine.