Mozaik

Na dražbu u Parizu ide Mona Lisa napravljena od 330 Rubikovih kocki

P. N.

Reuters

Reuters

Umjetnik je mozaik Mona Lise i njenog slavnog osmjeha napravio koristeći plastične kockice koje čine Rubikovu kocku, mehaničku slagalicu u kojoj je potrebno po bojama uskladiti stranice kocke koje čine po devet pomičnih polja jarkih osnovnih bojaPrikaz Mona Lise napravljen od 330 Rubikovih kocki krajem veljače će se naći na dražbi u Parizu, tek par korak dalje od Louvrea gdje je smješten original Leonarda da Vincija.


Očekuje se da će na dražbi moderne umjetnosti rad iz 2005. francuskog umjetnika pod pseudonimom Invader postići cijenu i do 150.000 eura, objavio je u ponedjeljak organizator aukcije kuća Artcurial.


Umjetnik je mozaik Mona Lise i njenog slavnog osmjeha napravio koristeći plastične kockice koje čine Rubikovu kocku, mehaničku slagalicu u kojoj je potrebno po bojama uskladiti stranice kocke koje čine po devet pomičnih polja jarkih osnovnih boja.
»Gotovo da ni ne trebate vidjeti pojedinosti. Znate da je to Mona Lisa naprosto radi položaja i kompozicije, a upravo je to čarobno«, rekao je Arnaud Oliveux koji vodi odjel Artcuriala za urbanu umjetnost.


Reuters


ReutersAukcija će se održati 23. veljače i podudarit će se s velikom izložbom posvećenom Leonardu da Vinciju u obližnjem Louvreu, domu prave Mona Lise. Izložbom će se obilježiti 500. godišnjica smrti slavnog talijanskog renesansnog majstora.


Anonimni ulični umjetnik Invader poznat je po lijepljenju keramičkih mozaika na zidove zgrada po cijelom svijetu, često s motivima iz video igara ili stripova.