Slovenski umjetnik

“Nazvala ih je poetički arhivi”: Miha Horvat izlaže u Filodrammatici

Kim Cuculić

Miha Horvat u Rijeci 2016. godine / Foto TANJA KANAZIR

Miha Horvat u Rijeci 2016. godine / Foto TANJA KANAZIR

Riječ je o kolekciji koja je od 2000. godine u stalnom procesu rasta, a u kojoj se arhiviraju različite institucije, radovi, intimni predmeti, tuđi materijali i umjetnička djela



RIJEKA – Na poziv udruge Drugo more, slovenski intermedijski umjetnik Miha Horvat predstavit će u Galeriji Filodrammatica (Korzo 28/1) izložbu »Nazvala ih je poetički arhivi«, čije je otvorenje zakazano za četvrtak, 3. ožujka, u 18 sati. Riječ je o kolekciji koja je od 2000. godine u stalnom procesu rasta, a u kojoj se arhiviraju različite institucije, radovi, intimni predmeti, tuđi materijali i umjetnička djela. U drvenim okvirima i kutijama od prozirnog pleksiglasa, Horvat je kompresirao razne zbirke, kompozicije i društvene komentare, čiji se sadržaj sastoji od umjetničkih koncepata do svakodnevnih i prizemnih stvari, poput potrošenih rola toaletnog papira, pivskih boca ili razbijenih teniskih loptica.



Riječima kustosice Petre Čeh, »Miha Horvat serijom dokumenata/arhiva zastupa Duchampovu tezu da je umjetnost stvar ideje i koncepta, a ne puko mimetičko preslikavanje svijeta. Umjetnost mora šokirati, jer u suprotnom ne postiže svoju svrhu.«



Nastala u konceptualnoj suradnji s umjetnicom Aphrom Teslom, kolekcija će se ovom izložbom prvi put predstaviti samostalno i izvan Slovenije. U izradi arhiva sudjelovali su brojni Horvatovi kolege i razni umjetnici te institucije kao što su TK Branik, Fundacija Sonda, Kino Udarnik, son:DA, iLabGT22, Via Negativa i druge.





Miha Horvat (1976.) je diplomirani etnolog i kulturni antropolog te magistar umjetnosti novih medija. Pravni je zastupnik Fundacije Sonda i Interdisciplinarnog laboratorija GT22 u Mariboru, gdje živi i radi. Pokretač je projekta galerije EX-garaža, iLabGT22 i član Transnacionalne gerilske umjetničke škole. Uz tehnike koje kombiniraju različite produkte tehnološkog razvoja, u polje njegova umjetničkog stvaranja spadaju izvedbene umjetnosti, kazališna scenografija, svjetlosne i medijske skulpture te prostorno-konceptualni zahvati.
Izložba ostaje otvorena do 25. ožujka, u radnom vremenu od ponedjeljka do subote od 16 do 20 sati, uz slobodan ulaz.