Urbane manjine

Izložba u riječkom Malom salonu: Predstavljanje projekta “Code:Red” Tadeja Pogačara

Kim CuculićRIJEKA – Tadej Pogačar i P.A.R.A.S.I.T.E. muzej suvremene umjetnosti predstavljaju projekt »CODE:RED Rijeka«. Izložba će biti otvorena u Malom salonu u petak, 23. kolovoza, u 20 sati, a projekt će prvi put biti predstavljen i riječkoj javnosti. Riječ je o primjeru dvadesetogodišnjeg kolaborativnog i participativnog rada, koji kritički istražuje život marginalnih urbanih manjina i teme kao što su neformalna ekonomija, javni prostor, trgovina ljudima…


Začeci projekta »CODE:RED« sežu još u 1999. godinu kad je Tadej Pogačar radio kao jedan od kustosa na izložbi »The Taste of City« u ljubljanskoj Galeriji Škuc. Tada je predstavio svoju prvu shematsku reprezentaciju ili grafikon urbane topologije, seksualne industrije i usporednih ekonomija. Projekt je poslužio kao temelj za istraživanje i potragu za sugovornicima unutar organizacija koje se bave pravima i socioekonomskim statusom seksualnih radnika/ca. Pogačar je istražio niz organizacija i samoorganiziranih zajednica koje su bile isključene iz društvenog diskursa i prevladavajućih ekonomskih modela, unatoč tome što su za određene marginalne društvene skupine predstavljali važan izvor prihoda i uzdržavanja.


Na izložbi u Malom salonu, ujedno i posljednjoj MMSU-ovoj izložbi u tom prostoru, Pogačar će izložiti fotografije, videoradove, časopise, knjige i dokumentaciju projekta, materijale koji su nastali u Berlinu, Leipzigu, Bangkoku, Madridu i Skoplju. »CODE:RED« dosad je provođen u brojnim gradovima, istražujući i reagirajući na lokalne specifičnosti te spajajući seksualne radnice s umjetnicima, aktivistima, teoretičarima, umjetničkim institucijama i organizacijama.