IZLOŽBA SLIKA

Hiperrealizam Dina Frančiškovića u Dnevnom boravku

Ivana Kocijan

Tridesetogodišnjak koji je završio Školu primijenjenih umjetnosti u Rijeci, prvenstveno se bavi crtežom, točnije, tehnikom olovke na papiru



RIJEKA – U galeriji book caffea »Dnevni boravak« u petak, 31. srpnja, bit će otvorena izložba slika »Hiperrealizam« mladog riječkog umjetnika Dina Frančiškovića.


Tridesetogodišnjak koji je završio Školu primijenjenih umjetnosti u Rijeci, prvenstveno se bavi crtežom, točnije, tehnikom olovke na papiru. Teme su svakidašnje, nasumične, a ponekad i banalne, ali kao takve dobivaju na vrijednosti samih sebe zbog hiperrealistične tehničke izvedbe. Fotografija kao medij igra veliku ulogu u Frančiškovićevom radu.


– Moja su djela izvedena u realističnom stilu koji karakterizira prevođenje fotografija u crtež i slike s izuzetnom pažnjom na detalje. Ali za mene ovaj stil nije sam cilj, već samo sredstvo za postizanje cilja.




Prevođenjem fotografije u crtež ili sliku želim stvoriti dodatne razine koje nadilaze puku kopiju fotografije i koje omogućuju gledatelju da doživi sliku u više perspektiva. Melankoličan, ali i djelomično sentimentalan pogled prožima moje slike ljudskih bića, nošen zagonetnim i često zloslutnim raspoloženjem, kaže.


Crno-bijela fotografija tehnika je koja uz sav tehnološki napredak pruža bezvremenski dojam. Njezinu dinamičnost u nijansiranju tonova umjetnik je prepoznao i pretočio u svoje radove crtanja grafičkom olovkom. Prizori svakodnevnog života nepresušna su tema, detalji kojima Dino prikazuje svijet oko sebe naprosto zadržavaju pažnju. Pozadinska slika u kojima prikazuje neke od tema prepuna je lica i emocija, što čini radove vrijednima divljenja.


Izložba će biti otvorena u 20.30 sati, a bit će je moguće razgledati sljedećih nekoliko tjedana.