Nagrađivana umjetnica

Glorija Lizde otvara izložbu “F 20.5” u Galeriji O.K.

Kim Cuculić

Rad Glorije Lizde

Rad Glorije Lizde

Fotografiju, poput terapijskog sredstva, autorica koristi kako bi s odmakom ponovo proživjela i prihvatila snažna iskustva i sjećanja



U četvrtak, 29. veljače, s početkom u 19 sati u Galeriji O.K. otvara se izložba »F 20.5« nagrađivane splitske umjetnice Glorije Lizde, koja se samostalnom izložbom prvi put predstavlja riječkoj publici.


»F 20.5« standardna je oznaka za specifičan oblik shizofrenije – rezidualnu shizofreniju, ujedno i naziv kompleksnog umjetničkog rada Glorije Lizde, kojime se autorica, kao svojevrsnim terapeutskim sredstvom, ponovo suočava s traumama iz djetinjstva, uvjetovanih očevom psihičkom bolešću:


»Rad ‘F20.5’ prikazuje suočavanje s vlastitim djetinjstvom, za vrijeme kojeg je moj otac bolovao od rezidualne shizofrenije.




Rekonstruirajući vlastitu prošlost i reinterpretirajući očeve vizualne halucinacije, insceniram situacije u koje postavljam svoje sestre blizanke i sebe, kako bih osvijestila i prikazala utjecaj koji je bolest imala na cijelu obitelj.


Fotografiju, poput terapijskog sredstva, koristim kako bih s odmakom ponovo proživjela i prihvatila snažna iskustva i sjećanja, utjelovila ih i transformirala, te na taj način iznova upoznala sebe«, objašnjava Glorija Lizde.


Deridijanskom dekonstrukcijom, kao oblikom prevođenja, ujedno i intervencije u objekt istraživanja – očeve halucinacije, Lizde iskazuje višestrukost interpretacija pojedinačnih iskustava: činjenicom da očeve halucinacije kao perceptivne simulacije njegova unutarnjeg svijeta umjetnica posreduje insceniranim kadrom, rad »F 20.5« egzistira kao svojevrsni simulakrum, simulacija simulacije, »kopija bez originala«, ne odnoseći se ni na što drugo negoli na vlastito iskustvo.