Danas otvorenje

Galerije ‘Jural Klović’: Andrea Kustić predstavlja se izložbom ‘Zen vrt’

Kim Cuculić

NL arhiva

NL arhiva

Kako piše u najavi izložbe, u sadašnjosti, koja je proklamirana globalističkom, zbog kao mamac povoljnih pa drastično ograničenih mogućnosti direktne, fizičke komunikacije s ljudima i prostorima, projekt koji potpisuje Andrea Kustić nudi propitivanje recentnog povijesnog trenutka



RIJEKA Umjetnik Andrea Kustić predstavlja se izložbom »Zen vrt« u Galeriji »Juraj Klović«, koja će biti otvorena danas, kada će od 18 do 20 sati autor biti prisutan u galeriji.



Kako piše u najavi izložbe, u sadašnjosti, koja je proklamirana globalističkom, zbog kao mamac povoljnih pa drastično ograničenih mogućnosti direktne, fizičke komunikacije s ljudima i prostorima, projekt koji potpisuje Andrea Kustić nudi propitivanje recentnog povijesnog trenutka.



– U ovoj dramatičnoj sadašnjosti, u vremenu transformacije svijesti, problematika medija postaje okvir, motiv, tema umjetničkog propitivanja. Ponuđen je meditativni medij u srazu sa suvremenim, čija konstantna konfuzija, kakofonija, pobuđuje dekoncentraciju pretjeranim nametanjem informacija. Svjedočimo da su informacije prečesto usmjerene na neku prikrivenu doktrinu koje postajemo svjesni tek kad je ta agenda većini prosječnih ljudi postala normalno stanje.


Kustićev »Zen vrt«

Kustićev »Zen vrt«




 


U prostoru galerije nalazimo tri grupacije oblika. Na podu su tri plošne forme izvedene pepelom. Sve tri su geometrijski određene: trokut, kvadrat i krug. Njihove površine ostvarene su na način sličan mandali. Brazde, nježne reljefne formacije, linijski prate vanjske oblike. Korišteni materijal, ostaci vatre, nježni i suptilni, iako nastali dramatičnim događanjem gorenja, prizivaju ideju zen-vrtova. Zamisao uređenja takvih područja potječe s Dalekog istoka, iz Kine, a do vrhunske meditativne estetike razvili su je u Japanu. Japanski kameni vrt (karesansui), zauzima manji krajolik i sastoji se od pijeska te pažljivo postavljenog kamenja, mahovine, drveća i/ili žbunja. Zen-vrt zamišljen je da se promatra iz pozicije izvan samog vrta. Oblikuje se kao ideja, ali ne imitacija prirode, a služi kao vizualni i energetski poticaj za meditaciju. Pijesak na tlu biva raspoređen paralelnim linijama koje simboliziraju mreškanje vode. Ovu ideju koristi i Andrea, ali linijski raster reljefa materijalizira pepelom.



Ponad sva tri oblika postavljene su kocke čije stranice nose QR kodove. Ovo odmah pobuđuje proturječnost sa suptilnim karakterom podloga, donjih dijelova kompozicija – navodi se uz izložbu, koja je otvorena do 1. srpnja. Radno vrijeme: od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, subotom od 10 do 13 sati, nedjeljom zatvoreno.