Riječka galerija "Garbas"

Fotografije Ines Kotarac: T kao tijelo

Davor Mandić

Nevjerojatnom lakoćom, ravnotežom i smislom za detalje, koji naizgled izgledaju kao slučajnosti, mlada umjetnica stvara monumentalne zapise ljudskoga tijela...



RIJEKA Mlada fotografkinja Ines Kotarac izložit će svoje radove okupljene pod nazivom »T kao tijelo« u riječkoj galeriji »Garbas« u utorak, 3. prosinca u 19 sati, a izložba ostaje otvorena do 7. prosinca.


Izložba je premijerno prikazana u Zagrebu, a o mladoj umjetnici Josip Horvat kaže da ona nevjerojatnom lakoćom, ravnotežom i smislom za detalje, koji naizgled izgledaju kao slučajnosti, stvara monumentalne zapise ljudskoga tijela. 


  – U svojem izrazu uspijeva virtuoznom ritmičnošću sjena i geometrijskim formama unutar kompozicije stvoriti odmjerenu sliku ogoljenoga tijela – sa svim jakostima i slabostima trenutka. Njezine fotografije su snažni trenuci, biljezi skrivenih izraza lica i emocija njezinih modela. Kompozicije tvore cjelinu koja se ne može jednostavno raščlaniti. Prostor i tijelo srastaju u neraskidiv odnos u kojem jedno bez drugoga više ne bi funkcionirali, gdje prostor objektivizira tijelo i stapa ga u sebe, dok s druge strane prisutnost tijela stvara enigmatsku atmosferu koja oživljava pokućstvo, prazne zgrade, balkone, stijene – moglo bi se reći da se ljepota tijela koju Kotarac bilježi objektivom pretače na okolinu i daje joj život i neku zagonetnu, sanjivu, neispričanu priču. 




  Pri svakom ponovnom pregledavanju fotografija promatrač otkriva neki novi detalj, skriveni osmijeh, odsutni pogled, razigranu sjenu, zakrivljenu liniju tijela koji mu iznova potiču maštu i daju na volju beskonačna tumačenja – kaže Horvat. 


  Umjetnica kao svoj razlog bavljenja fotografijom ističe Ljepotu, upravo majuskulom. 


  – Ljepota u svim njezinim pojavnostima, od prolaznog traga melankolije na prijateljevu licu do raskošnog svjetla koje se probija kroz krošnje stabala. Fotografija, kojom se intenzivno bavim godinu dana, dala mi je jezik na kojemu najiskrenije i najjasnije mogu izraziti što osjećam prema svijetu, kako ga vidim te što mu uopće mogu/ želim/ trebam dati. U isto vrijeme, zaustavljajući trenutak, koji u stvarnome svijetu nepovratno prolazi, čini mi se da u tom sitnom djeliću sekunde zadržavanjem daha i pomicanjem tek jednoga prsta pobjeđujem prolaznost, gubitak i smrt – kaže Kotarac. 


  Izložba u galeriji Garbas organizirana je uz podršku Fotokluba Rijeka i Foto studija Centar iz Zagreba.