"A4: Ennui"

FOTO U Galeriji Kortil otvorena izložba Mihaela Frančića: Egzistencijalna pitanja generacije Z

Ervin Pavleković

Fto Ana Križanec

Fto Ana Križanec

Izložba koju kurira Blaženka Miša javnosti predstavlja osam radova mladog umjetnika



Galerija Kortil novu je godinu započela nedavno otvorenom izložbom “A4: Ennui” Mihaela Frančića koja je proizašla iz A4.


Foto galerija: "A4: Ennui" Mihaela Frančića u Galeriji Kortil Foto: Ana Križanec


Izložba koju kurira Blaženka Miša javnosti predstavlja osam radova mladog umjetnika, tri radova manjeg formata i pet radova većeg formata, koji su svojevrstan psihološki autoportret.


Projekt A4


Kako je uvodno kazala voditeljica galerije Kortil Jolanda Todorović izložba je dio projekta A4 koji je započela galerija umjetnina iz Splita, a radi se o ideji spajanja studenata umjetničkih akademija i studenata povijest umjetnosti u svim gradovima koji na svojim sveučilištima imaju te studije – Split, Rijeka, Osijek i Zagreb.





Oni koji pobijede, autor i kustos, na natječaju imaju prilike posjetiti svaki od gradova u kojem izložba i gostuje.


Osam radova izloženih pod nazivom “A:4 Ennui” proizašli su petog izdanja ciklusa A4, a ove je godine ta čast da predstave svoj rad pripala Mihaelu Frančiću s Odsjeka za slikarstvo Umjetničke akademije u Splitu koji će se predstaviti s osam radova i Blaženki Miša s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu koja će njegovu izložbu kurirati.



Mentori Frančića su red. prof. art Viktor Popović i doc. art. Neli Ružić sa splitske Umjetničke akademije, a mentor Miše je izv. prof. dr. sc. Dalibor Prančević sa splitskog Filozofskog fakulteta.


Što označava “ennui”?


Prema riječima Blaženke Miše, pobjednice natječaja kojime dobiva pravo na kuriranje ove izložbe, sam naziv izložbe, riječ “ennui” dolaze iz francuskog jezika, a u prijevodu na hrvatski ta riječ označava dosadu, bezvoljnost i nezadovoljstvo, osjećaje proizašle iz nedostatka životnog uzbuđenja, što je autoru Frančiću poslužilo kao inspiracija za temu njegovih radova.



Inspiraciju je vukao iz svojih proživljenih životnih situacija, prijateljstava, ljubavi, i svega onog što ga je kroz period odrastanja tištilo izlaže pred vama.


Autor sam za sebe kaže kako je osoba koja se ne voli izlagati, no ovim slikama je u potpunosti izložio sebe i ogolio se. Ciklus se sastoji od osam slika, a unutar tog većeg ciklus imamo jedan manji, odnosno slike manjeg formata koje su objedinjene rječicom bez, pa imamo radove naziva “Bez glasa”, “Bez budućnosti” i “Bez osobnosti”.



One prate nekakav osjećaj zabrinutosti za budućnost; što će se dogoditi kad završi studij, kako će nastaviti svoj životni put i poziv, dok ostale slike, njih pet, većeg formata, prati sve one oživljene trenutke.


Slike intimne tematike


I sami nazivi prate tu tematiku, pa se pitanje kreću od toga koliko je umjetnik ostvaren u društvu, koliko može dati sebe u trenutku dok završava studij, a to su sva pitanja koja muče mlađe generacije, nas pogotovo, jer se pod upitnik dovodi egzistencijalno pitanje.



Slike su, dakle intimne tematike, pa se možemo svi povezati barem s jednom temom, a zanimljive su boje, od ružičaste, zelene, do crvene, a nose dodatnu poruku, pojašnjava kustosica.


Kako piše kustosica Miša u katalogu izložbe, dugogodišnji doživljaji otuđenosti, depresije i straha kao aktualni tereti generacije Z, rezultirali su samonametnutom autorovom izoliranošću koja je ponajviše i dovela do njegovog eskapizma u sfere digitalnih medija, dok se osjećaji koji su se razvili sažimaju u zajedničku riječcu ennui.



Originalno naslovna imenica francuskog jezika, ennui, u prijevodu na hrvatski jezik stoji za riječi dosada, bezvoljnost i nezadovoljstvo proizašli iz nedostatka životnog uzbuđenja. Spomenuti opisi postaju inspiracija za temu novog Frančićevog ciklusa.



Autor radova, Mihael Frančić, kazao je da svakim radom nastoji preispitati neku svoju osobnu tematiku, bila ona dio njegove prošlosti ili pak sadašnjosti, a s obzirom na to inače ima poteškoća s izražavanjem emocija, izložba i sam studij poslužili su mu kao sredstvo otvaranja publici i okolini, na način na koji nabolje zna – slikanjem.



Izložba “Ennui” otvorena je do 10. veljače, a može se razgledati radnim danom od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati uz slobodan ulaz.