"Mani u Rijeci"

FOTO U foajeu Zajca otvorena izložba u sjećanje na Mani Gotovac i njeno riječko razdoblje

Kim Cuculić

Foto Ana Križanec

Foto Ana Križanec

Vizija, znanje, karizma te kazališna i životna strast obilježili su njezin rad u Rijeci, čega se živo sjećaju brojni tadašnji suradnici Mani Gotovac



Uoči premijere predstave »Rastanci«, prema istoimenom, posljednjem romanu Mani Gotovac, u foajeu HNK-a Ivana pl. Zajca otvorena je izložba naslovljena »Mani u Rijeci«.


Foto galerija: Izložba o riječkim godinama Mani Gotovac Foto: Ana Križanec


Foto galerija: Premijera predstave "Rastanci" u Zajcu Foto: Ana Križanec


Izložba je posvećena razdoblju u kojem je Gotovac bila intendantica riječkog HNK-a, od 2003. do 2007. godine.


Foto Ana Križanec




Kako je istaknuto u povodu otvorenja izložbe, vizija, znanje, karizma te kazališna i životna strast obilježili su njezin rad u Rijeci, čega se živo sjećaju brojni tadašnji suradnici Mani Gotovac.



Izložba prikazuje djeliće toga sjećanja, toga života i te žive umjetnosti.


Foto Ana Križanec


»Želim da građani Rijeke trenutak ulaska u kazališnu kuću dožive kao jednostavan i radostan čin«, rekla je Gotovac započinjući svoj mandat u Rijeci.



Građu za izložbu »Mani u Rijeci« posudile su Katja Gotovac, Antonia Družeta i Ana Vidučić, a izložbu su pripremili Katarina Mažuran, Dobriša Radovanović i Dražen Šokčević.



Premijera predstave »Rastanci«, u adaptaciji Elvisa Bošnjaka i režiji Anastasije Jankovske, izvodi se večeras u Zajcu na Svjetski dan kazališta.



Svoju devetu knjigu, priču o cjeloživotnoj ljubavi, priču o strasti, žudnji i rastancima Mani Gotovac posvetila je svom drugom suprugu Željku Senečiću, slikaru, scenografu, piscu i redatelju.



Iako je autorica često isticala kako je riječ o fikciji gdje su samo neka imena uzeta iz stvarnosti, mnogi su u likovima Luz i Luva prepoznavali upravu nju i Seneku i njihovu priču.



Redateljica Anastasija Jankovska naglašava kako »Rastanci« nisu predstava o Mani Gotovac.



»Kao prvo, bavimo se romanom, a roman nije njezin stvarni život. Roman ‘Rastanci’ je predložak, dramatizaciju je napravio Elvis Bošnjak, ali prije svega je to ljubavna priča iz romana Mani Gotovac.



U romanu, doduše, ima poveznica s njezinim životom, ali mnogo je tu fikcije. Ukratko, predstava je fikcija bazirana na stvarnim događajima.



Priča o dvoje ljudi čija ljubav pomiče brda. Ako postoje visoki, najviši vrhunci, postoje onda i duboki ponori. Mora biti ravnoteža. Zato je Mani zanimljiva kao osoba.



A zato i ova ljubav nije obična ljubav, već ona koja ruši sve pred sobom«, kaže redateljica.



Uz Jankovsku i Bošnjaka, autorsku ekipu predstave čine scenografkinja i kostimografkinja Marita Ćopo, koreograf Pravdan Devlahović, autor glazbe Grisha Levchenko, oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić i autor videoprojekcija Martin Šatović.



U glavnim su ulogama Tanja Smoje kao Luz i Janko Popović Volarić kao Luv.



U ostalim su ulogama Jelena Lopatić, Damir Orlić, Leonora Surian Popov, Denis Brižić, Romina Tonković, Deni Sanković, Jasmin Mekić, Ana Marija Brđanović, Mario Jovev, Ivna Bruck, Ivano Ozretić, Kim Končar, Sabina Salamon, Dora Čiča, Martin Grđan, Tino Trkulja i Sanjin Janjatović.























Foto Ana Križanec