Posljednja izložba

FOTO Milošević i Paladin izlažu u galeriji RIart. Vlasnica prisiljena staviti ključ u bravu

Katarina Bošnjak

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Izložba obuhvaća ukupno četrdesetak radova nastalih za vrijeme karantene uzrokovane pandemijom Covida-19



U galeriji Ri-art danas je otvorena izložba slikara Miomira Miloševića i Brune Paladina koja obuhvaća ukupno četrdesetak radova nastalih za vrijeme karantene uzrokovane pandemijom Covida-19.


Milošević napravio oko 100 radova


Tih nekoliko tjedana u 2020. godini bili su prilika i inspiracija mnogim umjetnicima, a Milošević je kazao kako je tada uživao – zatvorio se u atelje i bavio se slikarstvom, a ukupno je napravio oko 100 radova.


Foto galerija: Izložba Miomira Miloševića i Brune Paladina u galeriji RIart Foto: Marko Gracin


– Koristio sam razne miješane tehnike, ali uglavnom je to akril na platnu, brze se suši jer je kod tehnologije s uljem mjesec dana potrebno da samo počnemo jednu sliku.




Duže vremena slikam ovako, sada sam spao više na slikanje Rijeke, inače sam išao više u okolicu. Motivi su uglavnom barke, ali volim da se nešto još ubaci, probam da budem moderan i da složim sliku na taj način – objasnio je.


Paladin stvarao za kuhinjskim stolom


Bruno Paladin je pak umjesto u svome ateljeu, izložene radove stvarao za kuhinjskim stolom u stanu, što je za njega bio svojevrsni odmak od svakodnevice.



– Četrdesetak sam dana bio doma i pripremao papire koji su ručno rađeni i na kuhinjskom stolu sam radio slike.


Tehnika je akvarel, a slike su nastale s jednom vedrinom jer sam se vratio boji nakon dugog niza godina – objasnio je Paladin koji je godinama stvarao koristeći se samo crnom i bijelom bojom.


Zatvaranje nakon 12 godina


Izložba je otvorena do 28. siječnja, a ujedno je i posljednja izložba u galeriji Ri-art. Naime, nakon dvanaest godina djelovanja, galerija u Marulićevoj ulici 31. siječnja prestaje s radom, o čemu smo razgovarali s vlasnicom Ladom Perović.


Foto Marko Gracin


– Nažalost mi se čini da naši Riječani malo cijene  umjetnost, možda sam gruba, ali to je tako. Kupuje se samo povremeno, kada netko ide u penziju ili kad se netko ženi, prošla su vremena kada su ljudi kupovali slike za dnevni boravak i spavaće sobe, toga je danas malo.


 


Oduševim se svaki put kada netko dođe i kaže da kupuje za sebe. Poslije toliko godina, odlučila sam da zatvorim, jer sam radila loše.


Bilo je jako puno divnih momenata i divno smo se tu družili, sjedili na zidiću i pili kavu. Nastavit ću se baviti keramikom i pokušati o njoj podučiti penzionere i djecu, tako da umjetnost nastavlja dalje i neću nikada stati – zaključila je Lada.