Interdisciplinarni projekt

FOTO Kraljevica i ove godine ugostila umjetnike iz cijele Europe. Otvorena izložba 3RD-SPC./RP

Katarina Bošnjak

Foto: M. LEVAK

Foto: M. LEVAK



Projekt 3RD-SPC./RP, koji je pokrenut 2019. godine kao međunarodna platforma za interdisciplinarne i suradničke inicijative u umjetnosti i kulturi, i ove godine u Kraljevicu je donio niz zanimljivih umjetničkih djela, a upravo večeras otvorena je izložba u Dvorcu Frankopana.


Prisjetimo se, riječ je o zajedničkom interdisciplinarnom projektu dviju udruga, Rizom iz Kraljevice te Rhizom iz Düsseldorfa, koji spaja umjetnike iz cijele Europe, a čiji je cilj stvoriti ponavljajuće 3rd-Spaces ili treće prostore u međuprostoru kultura.


Foto galerija: Izložba 3RD-SPC u Kraljevici Foto: Mateo Levak


Osim toga, cilj projekta je postaviti temelje za europski kulturni transfer koji prepoznaje postojeću nejednaku distribuciju kulturnih opcija unutar različitih zemalja Europe kao priliku za rast. Najnovije izdanje projekta 3RD-SPC./RP, koje uključuje radove dvadeset europskih umjetnika, istražuje temu vremena – posebice, diferenciranu percepciju vremena.




Kako je objasnila Lina Franko, koja je uz Andija Slawinskog voditeljica projekta, za njih su tipični radovi koji nastaju na licu mjesta, smisao ovog projekta je da umjetnici dolaze u Hrvatsku, provedu ovdje određeno vrijeme i u najboljem slučaju suradnji s lokalnim stanovništvom ovdje stvaraju nove radove.


Umjetnici koji se do sada nisu poznavali zajedno surađuju i jedni na druge reagiraju.


– Ovogodišnja tema nam je vremenska dilatacija i pitanje perspektive, sve je vezano uz Europu i razmišljamo o tome na koji način i koliko Europa ima perspektiva, iz koje perspektive gledamo na Europu i kao Europsku Uniju i kao kontinent.


Ove godine imamo sasvim nove programe, naime prošle godine smo imali izložbe ovdje u Dvorcu i u Filodrammatici, a ove godine odlučili smo se ne samo za Dvorac već i za izlazak van, tako da smo na pet lokacija u ovom malom gradu – i na plaži, i starom Dvorcu Zrinski, i na nogometnom igralištu, kako se šeće gradom može se naići na skulpture i umjetnička djela, performanse, koncerte – objasnila je Lina Franko.


Anna-Maria Bogner, Lars Breuer, Julia Bünnnagel, Snorre Elvin, Igor Eškinja, Lina Franko, Daniela Georgieva, Igor Grubić, Denis Kraškovič, David Kummer, Mak Murtić, Linda Nadji, Marie Ogoshi, Mariana Pende, Martin Pfeifle, Andi Slawinski, Christoph Speit, Mari Ángeles del Valle, Mirko Tschauner i Christoph Westermeier istražuju prolaznost vremena u Kraljevici i Wuppertalu, dva grada koji se međusobno ne poznaju, a koje je oba oblikovala industrija i industrijalizacija te brojni slični izazovi u istim, ali vremenski nepodudarnim fazama njihovog gospodarskog i kulturnog razvoja.


Polazna točka ovogodišnjeg projekta temeljna su pitanja koja proizlaze iz opće teorije relativnosti, a koja utječu na umjetnike kao misaona i osjećajna bića.


Uz tematski naziv Vremenska dilatacija i EU/ropa – pitanje perspektive, sudionici kao temelj svojih rasprava koriste fantastične znanstvene spoznaje Opće teorije relativnosti, koja tvrdi da vrijeme prolazi različito za pojedine promatrače ovisno o njihovom relativnom položaju u gravitacijskom polju ili njihovim relativnim kretanjima. Odnosno u ovom kontekstu, služi kao parabola koja Europljanima pokazuje da je njihovo sudjelovanje u zajedničkom kulturnom i političkom životu nužno.


Rad riječkog umjetnika Igora Eškinje ovom se temom bavi u vidu prostorne intervencije – geometrijska konstrukcija koja koristi prostor poda i zida sugerira svjetlosnu projekciju i jedan prostor koji vidimo, ali nije tu. Ideja tog rada je bila da komunicira s ostalim radovima, da se isprepliće s prostorom galerije, ali da također na neki način bude u komunikaciji s ostalim radovima i instalacijama s kojima dijeli prostor.


– Stvari poput ovog projekta jako su mi važne, pogotovo u našem kontekstu, događaju se stvari u Kraljevici što je specifična lokacija, a drago mi je i važno da usred ljeta i ponuda koje su vezane uz turističke agende, ovdje se dešava jedna priča koja je suvremena i bazirana na drugačijim parametrima i to mi je jako vrijedno i smatram da treba podržati – kazao je Eškinja.


Osim izložbe, na otvorenju se moglo uživati u koncertu te plesnom i zvučnom performansu, a ovoga vikenda očekuju se još brojna događanja u sklopu projekta, poput tribina i predavačkih performansa u glazbenom dijalogu.