Akademski slikar

Dimitrije Popović predstavio dvije grafičke mape: Izložba posvećena crnogorskim vladarima

Edita Burburan

Želio sam u ovim kompozicijama na likovno simboličan način izraziti ono što je Petra I. Petrovića Njegoša i Nikolu I. Petrovića Njegoša odredilo kao mudre, hrabre i na svoj način tragične ličnosti



Izložba akademskog slikara i književnika Dimitrija Popovića postavljena je u zagrebačkoj Galeriji Kristofora Stankovića. Izložba je sačinjena od dvije grafičke mape: “Čudotvorac Cetinjski”, posvećene Petru I. Petroviću Njegošu, a u povodu 190 godina od smrti ovog crnogorskog duhovnog i svjetovnog vladara, te mape “Kralj”, posvećene Nikoli I. Petroviću Njegošu, posljednjem crnogorskom suverenu dinastije Petrović Njegoš u povodu stogodišnjice njegove smrti.


Svaka mapa sadrži deset grafičkih listova u tehnici litografije i sitotiska u ediciji od 100 numeriranih primjeraka. Izdavači su Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Skaner studio iz Zagreba.


Čime je bio ponukan u svom stvaranju i izražavanju kroz ove radove, objasnio nam je umjetnik, nadodajući u šali da ga je i nebo nad Zagrebom u trenutku otvaranja izložbe podsjetilo na kiše njegova rodnog Cetinja.





– Želio sam u kompozicijama posvećenim ovim velikim crnogorskom vladarima kroz kontekstualizaciju njihovih likova u vremenu u kojem su djelovali izraziti na likovno simboličan način ono što ih je odredilo kao mudre hrabre i na svoj način tragične ličnosti.


U burnom i tegobnom vremenu Petar I. Petrović Njegoš postaje Sveti Petar Cetinjski Čudotvorac. Svjetovno i duhovno je u njegovu biću egzistiralo na način snažnog jedinstva, koje se u svojoj dinamičnoj postojanosti nužno prožimalo jedno s drugim.


Bio je hrabar vojskovođa, koji je u bitkama nosio isukanu sablju, i smjerni Božji pastir, koji je ponizno ljubio križ – rekao nam je autor, nadovezavši se i na grafike iz druge predstavljene mape.



– Kralj Nikola je bio mudri vladar i vješti vojni strateg, moderni reformator društva, državnik koji je osigurao međunarodno priznanje Crne Gore na Berlinskom kongresu 1878. godine.


Bio je također vladar opsjednut ambicijama, nerealnim državničkim aspiracijama, naivnim nadanjima i vjerovanjima u demokratske principe i pravičnost velikih i moćnih država te je kao žrtva interesa drugih postao kralj bez kraljevine, tragična ličnost, žrtva nesretnog usuda – zaključio je Popović.


Otvorenje izložbe moderirala je Tamara Džebić Šaljan, a stihove pjesme “Ima jedno mjesto” interpretirao je crnogorski glumac Momčilo Otašević.


Uz autora obratio se i predsjednik NZCH Danilo Ivezić, a u ime Zagrebačke županije svečanom otvorenju prisustvovala je i predsjednica Županijske skupštine Martina Glasnović.


Izložba ostaje otvorena do 9. svibnja.